Zašto je dobro imati mačku u kući?

Podeli

Obilje radosti, ali i koristi kako za pojedinca, tako i za celu porodicu nosi sa sobom mačka kao kućni ljubimac. Pored toga što su u pitanju prilično verne životinje, mačke se neretko karakterišu kao poželjno društvo.

zašto je dobro imati mačku u kući
Pexels: mali maeder

Za nekoga su one, pak više od kućnih ljubimaca. Tim pre što mogu pozitivno uticati na pojedine članove domaćinstva, budući da su mačke poznate i po tome što imaju gotovo terapeutske moći. Naime, društvo mačke može u velikoj meri uticati na smanjenje stresa i anksioznosti, pa i depresije kod ljudi.

Učenje o odgovornosti

Ali i o brizi za druge, predstavlja zapravo prvi razlog zašto je dobro imati mačku u kući. Isto kao i za druge kućne ljubimce, tako i za mačke važi pravilo da osobe koje se o njima brinu razvijaju osećaj odgovornosti za druga živa bića, te se uče strpljenju i u velikoj meri razvijaju empatiju. Sve to se naročito može odraziti na najmlađe članove domaćinstva, pa bi deci trebalo dozvoliti da vode računa o maci, kako bi sve te, izuzetno pozitivne osobine i navike stekli već u najranijem uzrastu.

Sem toga, mališani koji brinu o ljubimcima će imati prilike da nauče i zašto je važna pravilna ishrana, ali i kada bi mace trebalo da vode na redovne veterinarske nege i kako da im obezbede sigurno okruženje.

Mačke su prilagodljive

Iako postoje različite vrste mačaka, koje mogu imati drugačije karakteristike, uopšteno govoreći, mačke važe za prilično prilagodljive životinje i često se dobro snalaze u urbanim okruženjima.

Za razliku od pasa, ne zahtevaju svakodnevno šetanje, što je idealno za vlasnike koji žive u gradskim sredinama sa ubrzanim tempom života. Podnaslov

Lovci na štetočine

Budući da su po prirodi lovačke životinje, mačke i te kako mogu da pomognu u borbi protiv različitih štetočina, poput miševa i insekata. I upravo to je od suštinske važnosti za ljude koji žive na selima.

Izuzev svega prethodno navedenog, jedan od razloga zašto je dobro imati mačku u kući vezan je i za emocije. Naime, u većini slučajeva se razvija duboka emotivna veza između mace i njenog vlasnika, što ljudima pruža osećaj ispunjenosti i sreće.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *