Kada su Olimpijske igre u Parizu?

Podeli

Moderne Olimpijske igre su nastale kao revitalizacija Antičkih Olimpijskih igara koje su se održavale u Drevnoj Grčkoj.

Kada su Olimpijske igre u Parizu?
Ilustracija napravljeena u Canvi

Prve moderne Olimpijske igre održane su u glavnom gradu Grčke, Atini 1896. godine. U pitanju je manifestacija koju je organizovao Pjer de Kuberten kao deo vizije koju je imao o međunarodnom sportskom takmičenju i promovisanju mira među narodima. Na prvim modernim Olimpijskim igrama je učestvovalo 241 sportista iz 14 zemalja, koji su se takmičili u 43 disciplini.

Nakon uspeha prve manifestacije, Olimpijske igre su postale tradicionalne događaj koji se održava svake četiri godine.

Olimpijske igre su bile suspendovane tokom Prvog i Drugog svetskog rata zbog globalnih konflikata. Prve igre nakon Drugog svetskog rata održane su 1948. godine u Londonu.

Tokom 20. veka, Olimpijske igre bile su obeležene sa nekoliko bojkota. Najpoznatiji su bili bojkot Igara u Moskvi 1980. godine od strane SAD-a i drugih zapadnih zemalja, kao i bojkot u Los Anđelesu 1984. godine od strane Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika.

Tokom godina, Olimpijske igre su se širile i razvijale, uključujući dodavanje zimskih Olimpijskih igara koje su prvi put održane 1924. godine u Šamoniju, Francuska. Takođe su uvedeni novi sportovi i discipline, a Olimpijske igre postale su jedan od najprestižnijih sportskih događaja u svetu.

Danas, Olimpijske igre predstavljaju vrhunac sportskog takmičenja na svetskom nivou, okupljajući sportiste iz svih krajeva sveta radi takmičenja u različitim disciplinama. Ove igre promovišu olimpijske vrednosti kao što su poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost, te služe kao platforma za promociju mira i saradnje među narodima.

Kad počinju Olimpijske igre u Parizu?

Olimpijske igre u Parizu biće 33. letnje Olimpijske igrea koje su prvobitno bile zakazane za 2020. godinu, ali su odložene zbog pandemije korona virusa.

Prema planu, Olimpijske igre u Parizu biće održane od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Zašto je Pariz domaćin OI?

Nakon uspešnog procesa kandidature, glavni grad Francuske, Pariz je izabran za domaćina letnjih Olimpijskih igara 2024. godine.

Nekoliko je razloza zbog kojih će biti održane baš Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Pariz je grad bogate istorije i kulture, koji je bio domaćin Olimpijskih igara 1900. i 1924. godine. Grad je sinonim za umetnost, arhitekturu, modu i gastronomiju, što ga čini atraktivnom destinacijom za sportiste i posetioce iz celog sveta.

Uz to, grad poseduje većinu potrebne sportske infrastrukture za održavanje Olimpijskih igara, uključujući stadione, sportske dvorane, bazene i druge objekte, što smanjuje troškove organizacije i olakšava njihovo planiranje.

Grad Pariz i francuska Vlada dobili su snažnu podršku od strane lokalnog stanovništva za organizaciju Olimpijskih igara. Ankete su pokazale visok nivo podrške za održavanje manifestacije, što je bio važan faktor u procesu kandidature.

Ne treba zaboraviti ni to da je Pariz je istakao svoju posvećenost održivosti i inovacijama u svom planu za organizaciju Olimpijskih igara. Nadležni u gradu su dali obećanje da će koristiti postojeće infrastrukturne objekte i da će fokus staviti na smanjenje negativnog ekološkog uticaja i na stvaranje nasleđa koje će koristiti lokalnoj zajednici i budućim generacijama.

Svakako je Pariz značajan grad koji ima veliki međunarodni ugled i prepoznatljivost. Organizacija Olimpijskih igara u Parizu privlači pažnju i interesovanje širom sveta, što može imati pozitivan uticaj i na turizam, ekonomiju i kulturu grada.

Sve ove činjenice su doprinele tome da Pariz bude izabran za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine.

Ko učestvuje na Olimpijskim igrama?

Na Olimpijskim igrama učestvuju sportisti iz različitih zemalja širom sveta. Glavni učesnici Olimpijskih igara su nacionalni olimpijski timovi, koji predstavljaju svoje zemlje u različitim sportskim disciplinama.

Pojedinačni sportisti su glavni učesnici Olimpijskih igara, što uključuje individualne sportove poput atletike, plivanja i gimnastike, kao i ekipne sportove poput fudbala, košarke i odbojke.

Učesnici se takmiče kao deo nacionalnih olimpijskih timova, koji su sastavljeni od najboljih sportista iz njihovih zemalja. Svaka zemlja može poslati svoj tim koji se sastoji od sportista koji su se kvalifikovali putem nacionalnih kvalifikacionih takmičenja.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je organizacija koja upravlja Olimpijskim igrama i predstavlja međunarodnu sportsku zajednicu. Upravo MOK donosi pravila i smernice za održavanje Igara i podržava učesnike u raznim aspektima takmičenja.

Olimpijske igre okupljaju i veliki broj volontera koji pomažu u različitim segmentima organizacije takmičenja, kao što su akreditacija, logistika, medicinska pomoć, komunikacija i podrška posetiocima.

Osim učesnika, na Olimpijskim igrama prisutni su i gledaoci i navijači koji podržavaju svoje omiljene sportiste i timove. Olimpijske igre su prilika za ljubitelje sporta da dožive jedinstveno sportsko takmičenje i atmosferu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *