Kako da uradite piling lica prirodnim putem?

Podeli

Čišćenje i i piling lica trebalo bi da bude deo uobičajene nege, bez obzira u kojoj životnoj dobi da se neko nalazi. Piling se preporučuje jednom u toku sedmice.

Kako da uradite piling lica prirodnim putem?
Pexels

I nemojte misliti da je piling kože isključivo „rezervisan“ za pripadnice nežnijeg pola. Mada jeste primarno vezan za dame, ali svako ko iole drži do svog fizičkog izgleda, bilo žena ili muškarac, trebalo bi da vodi računa i o čistoći kože lica.

Samim tim što je najveći ljudski organ koža, koja nas štiti od mnogih štetnih uticaja spoljašnje sredine, očekivano je da se ona prllja, te je shodno tome i neophodno sa puno pažnje je održavati. Pod tim se ne misli samo na mazanje različitih krema na lice, jer to gubi smisao ukoliko se kreme nanose na neočišćenu kožu, što vremenom dovodi i do zapušavanja pora.

Upravo iz tog razloga pre nanošenja kreme svakako treba pažljivo uraditi piling lica i očistiti ga, pa tek onda naneti odgovarajuću kremu.

Šta je piling?

Ovaj termin koji se i kod nas odomaćio potiče od glagola „to peel“ iz engleskog jezika, koji se bukvalno prevodi kao „ljuštenje“. U prenesenom značenju, ovaj pojam se karakteriše kao skidanje nečistoća sa kože lica ili tela.

I ne samo da se može raditi kod kuće, a uz pomoć različitih prirodnih sredstava, već se moće koristiti i već pripremljeni piling za lice, koji se može naći u prodavnicama. Njegovo korišćenje je mnogo jednostavnije, ali svakako je bolja opcija raditi ga prirodnim putem. Posebno ako taj tretman radite češće.

Recepti za prirodni piling lica su brojni. U osnovi su namirnice koje su grublje i kao takve zaista mogu da skinu nečistoće sa kože lica. Jedan od najčešćih predloga jeste projno brašno, ako je moguće domaće ili piling lica palentom. Ali ima i drugih opcija.

Piling lica kafom

Mnogima zvuči prosto neverovatno kada pročitaju da je moguće uraditi piling lica kafom. Čak deluje i nelogično, jer mlevena kafa nije dovoljno gruba, da bi zaista skinula nečistoće sa lica.

Postoje mnogi recepti za piling lica kafom. Jedan od najjednostavnijih je ujedno i najjeftiniji, a ima odličan efekat. Dovoljno je samo da nakon što popijete kafu, izvadite soc na tanjirić i ostavite ga da se osuši. Posle toga samo time natrljajte lice i ostavite koji minut da deluje, pa isperite mlakom vodom i ostavite da se prirodno osuši. Zatim možete naneti željenu kremu.

Ukoliko vam se baš i ne dopada ideja da piling lica kafom radite od soca iz šoljice, iz koje ste pili kafu, možete jednostavno skuvati jaču kafu i ostaviti da malo odstoji. Zatim je prospite i isto učinite sa socom.

A ako vam se ni ta ideja ne dopada, možete pomešati istu količinu mlevene kafe i belog šečera, pa dodati koju kap maslinovog ulja i tako napraviti prirodno sredstvo za čišćenje lica. Postupak je potpuno isti kao i kada koristite soc od kafe.

piling lica sa palentom
Pexels

Uz korišćenje palente ili projnog brašna

Ovo je jedan od najstarijih recepata. Nekada su žene za čišćenje kože lica koristile domaće projno brašno. Jednostavno bi blago nakvasile dlan, pa ga umočile u tanjirić, na koji su prethodno sipale domaće projno brašno, te bi njime istrljale lice. Postupak su ponavljale dok ne očiste celo lice.

A ako nemate domaće projno brašno pri ruci, uraditi i piling lica palentom, potpuno je isti postupak, samo što se takva vrsta tretmana ne preporučuje osobama koje imaju naročito osetljivu kožu.

Po završetku čišćenja lica je potrebno kožu isprati mlakom vodom i ako je moguće, ostaviti je da se osuši prirodno, bez brisanja peškirom. Može se desiti da se koža blago zacrveni, što je posledica grubosti, karakteristične za palentu.

Piling lica sodom bikarbonom

Dobro je poznato dejstvo koje soda bikarbona ima na akne i bubuljice, kao što je poznato i da je odlično prirodno sredstvo za uklanjanje viška masnoće sa kože lica i prljavštine.

Upravo zato se i preporučuje osobama koje imaju masniju kožu, te sklonost ka bubuljicama, mitiserima i aknama da sa vremena na vreme rade ovaj tretman.

Kao i za svaki drugi piling lica kod kuće, postupak je vrlo jednostavan – pomešati sodu bikarbonu sa malo vode, pa naneti na lice, uz neprekidno blago utrljavanje. Zatim isprati lice i ostaviti da se osuši prirodno.

Uz korišćenje kristal šećera

I još jedna prilično čudna, ali vrlo korisna ideja jeste piling lica šećerom. Potpuno isto kao i kada se koristi palenta, odnosno projino brašno, tako se i ovaj vrši uz kvašenje dlana i nanošenje na lice.

Dakle, jednostavno da jednostavnije ne može biti.

Ako ne verujete da je takav prirodni način čišćenja lica zaista odličan, probajte i uverite se i sami!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *