Kako je Erzin ostao neoštećen tokom zemljotresa?

Podeli

Jedini grad koji je ostao netaknut tokom razornih zemljotres koji su početkom februara pogodili Tursku i Siriju, te odneli su na desetine hiljada ljudskih života i iza sebe ostavili pustoš je Erzin.

Kako je Erzin ostao neoštećen tokom zemljotresa?

Postao simbol borbe protiv divlje gradnje, najpre zahvaljujući gradonačelniku, gospodinu Okešu Elmasolu (tur. Ökeş Elmasoğlu). Iako je u periodu pre zemljotresa često bio izložen različitim napadima, gradonačelnik jednostavno nije želeo da dozvoli bespravnu gradnju, što se pokazalo ispravnom odlukom nakon što su zemljotresi u Turskoj i Siriji odneli na desetine hiljada života. O materijalnoj šteti da i ne govorimo, uzevši u obzir da su čitava naselja jednostavno srušena kao kule od karata.

Gde se nalazi?

Ako ćemo precizno, gotovo u epicentru nedavnih zemljotresa nalazi se i ovaj grad. No, iako su okolni gradovi i sela pretvoreni u ruševine, upravo se Erzin može pohvaliti sa tek po kojim manje oštećenim stambenim objektom i minaretom, dok su životi svih oko 42.000 stanovnika ovog turskog grada sačuvani.

Nalazi se u provinciji Hataj, na mediteralnskoj obali zemlje, a poznat je i pod nazivom Ješilkent (tur. Yeşilkent).

Počev od padina nekada planine Alma-Dag, a danas Nur, pa do Aleksandretskog, odnosno zaliva Iskenderun prostire se grad. Budući da se nalazi na obalama Sredozemnog mora, to područje grada karakterišu tople zime i vrela leta, uz visok nivo vlažnosti. Kao rezultat toga, mnogi stanovnici ovog grada leta provode ili na plažama ili u brdima, bogatim borovim šumama.

Zanimljivosti o Erzinu

  • U sastavu Osmanskog carstva se grad nalazi od 1473. godine.
  • Samo 112 kilometara je udaljen od epicentra razornog zemljotresa, koji je pogodio Tursku i Siriju februara meseca 2023. godine.
  • Nesigurna i nekvalitetna gradnja je zabranjena odlukom gradskih vlasti. Vodi se računa i o visini objekata, pa gotovo da ne postoji objekat koji ima mnogo spratova
  • Čak i stambeni objekti izgrađeni pre više od pet decenija nisu oštećeni tokom zemljotresa koji je početkom februara 2023. godine pogodio Tursku i Siriju. Prema procenama nadležnih, oko 20.000 ljudi iz okolnih, potpuno uništenih mesta, potražilo je spas upravo u ovom gradu nakon zemljotresa.
  • Pojedini stanovnici su oštro kritikovali gradonačelnika i gradsku vlast, jer su ostajali neumoljivi, ali sada su svesni koliko je upravo zabrana divlje i nepropisne gradnje doprinela očuvanju i ljudskih života i samog grada.
  • Područje je poznato po izuzetno kvalitetnim agrumima.
  • Osim uzgojem arguma, stanovništvo se bavi i uzgojem povrća i žitarica, ali i turizmom.
  • Burnaz plaža (tur. Burnaz plaji) je najpoznatija u gradu i ulaz se naplaćuje za sve posetioce starije od 12 godina.
  • Na području grada nalaze se i ostaci drevnog grada Isosa (tur. Isos antik kenti), kao i akvadukta. Smatra se da je grad izgrađen 545. godine pre naše ere, mada će tek rezultati istraživanja, koja se poslednjih godina intenzivno spovode na ovom lokalitetu pružiti bolji uvid u njegovu istoriju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *