Kako koristiti majonez za nameštaj?

Podeli

Da, dobro ste pročitali naslov. Iako se majonez obično nalazi na trpezi, a ne u radionici za popravku nameštaja, ova svestrana namirnica može biti pravo rešenje za nekoliko problema koji vas muče kada je reč o očuvanju vašeg nameštaja.

majonez za namestaj
Pexels: Max Rahubovskiy

Dok se šetate po kući, zastanete i ugledate svoj omiljeni drveni stočić u dnevnoj sobi. Na njemu je, nažalost, nekoliko tragova od čaša i možda čak i ostatak žvake koje su deca ostavila. Ako se pitate kako da te tragove uklonite, ne želeći da koristite jake hemikalije koje mogu oštetiti drvo?

Rešenje za vaš problem moglo bi biti mnogo bliže nego što mislite – u vašem frižideru, iako se majonez obično koristi za jelo.

Majonez za nameštaj

Pored toga što se koristi za pripremu sendviča i salata, majonez ima i drugačiju primenu. Može se koristiti za negu ispucalih laktova i peta, a verovatno već znate da se može koristiti i kao sastojak u kozmetičkim maskama za lice i kosu.

Ali, da li ste znali da majonez može pomoći i u očuvanju i restauraciji vašeg nameštaja?

Bogat esencijalnim masnoćama i kiselinama koje se prirodno nalaze u njegovim sastojcima poput ulja i jaja, majonez može delovati kao izvanredno sredstvo za čišćenje, poliranje i čak obnavljanje nameštaja.

Osim toga, ovaj pristupačan i lako dostupan proizvod je ekološki prihvatljiv, što ga čini idealnim za održavanje vašeg doma na prirodan način.

Ipak, uvek bi trebalo da najpre testirate majonez na neprimetnom delu nameštaja pre nego što ga primenite na celokupnoj površini.

Ako je nameštaj osetljiv ili antikvarni, konsultujte se sa stručnjakom pre bilo kakvog korišćenja majoneza.

Iako majonez može zvučati kao neobičan izbor za održavanje nameštaja, njegove karakteristike ga čine odličnim za mnoge kućne popravke. Sledeći put kada primetite problem sa nameštajem, ne zaboravite da imate rešenje odmah u frižideru.

Uklanjanje fleka od vode

Ako imate drveni nameštaj, verovatno ste već doživeli nevolju sa čašom koja ostavlja trag. Umesto da koristite skupa sredstva za čišćenje, probajte sa majonezom.

Jednostavno, nanesite malu količinu majoneza na mrlju od vode, a zatim blago kružnim pokretima utrljajte majonez u drvenu površinu i sačekajte nekoliko minuta da deluje. Zatim uz pomoć suve krpe, obrišite višak majoneza. Na kraju, prebrišite površinu suvom krpom za savršen finiš.

Obnavljanje bledih drvenih delova

Drvo vremenom može izbledeti, posebno ako je izloženo suncu. Majonez može pomoći u obnavljanju njegove prirodne boje.

Koristite meku krpu da biste naneli sloj majoneza na izbledeli deo. Potom nežno utrljajte majonez u drvo, pa ostavite da deluje 20-ak minuta.

Posle toga uklonite vlažnom krpomu višak majoneza. Ukoliko procenite da je potrebno, ponovite opisani postupak.

Uklanjanje lepka ili žvake

Ako se deca igraju po kući ili ako ste jednostavno imali nesreću da vam se neka lepljiva materija zalepi za nameštaj, majonez može biti spas.

Prekrijte deo na kome se nalazi lepak ili žvaka majonezom. Ostavite ga da deluje 10 minuta, pa pažljivo uklonite lepljivu materiju, a zatim isperite površinu vodom i osušite je.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *