Kako najlakše uhvatiti miša?

Podeli

Ne samo da je nezvan gost, nego i neželjen, budući da miš u kući može u velikoj meri uneti nemir među ukućane.

kako je najlakže uhvatiti miša
Pixabay: Alexas_Fotos

Ko bi reako da tako jedno malo stvorenje može da izazove toliki strah kod ljudi? Istini za volju, ko se nije susreo sa mišem u sobi, kuhinji i generalno u kući, sigurno sve to smatra smešnim. Sa druge strane, svi oni koji su lovili miša u svom domaćinstvu i te kako dobro znaju koliko je to neprijatna situacija.

Izuzev tradicionalnih mišolovki, sve se češće navodi i kako uhvatiti miša na lepak, što je posebno efikasan način. Naravno, sve to pod pretpostavkom da ste u stanju da izbacite kasnije taj kartonski tanjirić na kome je “zalepljen” uhvaćeni miš.

Zašto su miševi opasni?

Poznati kao prenosioci različitih bolesti, ovi glodari važe ne samo za nepoželjne goste bilo kog domaćinstva, već i za potencijalno vrlo opasne. Njihovo prisustvo u kući stvara ozbiljan rizik po zdravlje ukućana, posebno onih najmlađih i najstarijih.

A uzevši u obzir da su miševi izuzetno prilagodljive životinje, to oni mogu pronaći najmanju pukotinu ili otvor kako bi uspeli da uđu u kuću. Neretko su privučeni i lako dostupnim izvorima hrane, pa je zato vrlo važno voditi računa o tome kako i gde se u domaćinstvu skaldište određene namirnice, poput recimo različitih vrsta brašna.

Osim očiglednih problema koje stvaraju u domaćinstvu, miševi mogu biti i nosioci i prenosioci ozbiljnih bolesti. I baš zato i jeste posebno važno što je moguće pre uhvatiti miša i izbaciti ga iz domaćinstva. Takođe je važno i dobro čišćenje područja na kome je miš boravio, a naročito čišćenje izmeta ove životinje, koja potencijalno može da bude vrlo opasna za okolinu.

Kako uloviti miša u kući?

Borba protiv miševa zahteva vrlo temeljan pristup, kao i odabir odgovarajužeg sredstva, odnosno načina. U suštini, to mogu biti kako klasične lepljive zamke, tako i standardne mišolovke, kao i moderne elektronske zamke za miševe.

Jedna od najčešćih i prilično efikasnih metoda je upotreba klasičnih lepljivih zamki. Postavljaju se duž zidova ili putanja koje miševi često koriste, pa kada miš pređe preko lepljive površine, na njoj i ostaje.

Moderan pristup hvatanju miševa uključuje upotrebu elektronskih zamki, odnosno rasterivača za glodare, kako miševe, tako isto i pacove. Ovi uređaji treba da budu postavljeni na mesta na kojima je primetna aktivnost glodara. Većina ih funkcioniše prema istom principu, tako da kada miš uđe u postavljenu zamku, zahvaljujući elektronskom mehanizmu će biti umrtvljen vrlo brzo.

Tradicionalne mišolovke su, čini se ipak izašle iz mode na neki način, mada još uvek postoje domaćinstva koja ne razmišljaju ni o jednoj drugoj metodi za lovljenje miševa.

Naravno, možda najefikasniji način za hvatanje miševa u kući jeste poštovanje prirodnih procesa, što znači da bi u kući trebalo imati mačku, prosto zato što je ona po prirodi predator, čija se ishrana, pored ostalog, bazira i na miševima.

Kako uhvatiti miša u sobi?

Hvatanje miševa u sobi može biti i više nego neprijatno, a najpre zato što sve zavisi od toga za koju se tehniku odlučite, ali i od toga da li u vašoj sobi postoji više mesta na kojima bi miš mogao da se sakrije. Sve to u velikoj meri može da oteža hvatanje ove životinje.

Ipak, elektronske zamke su posebno efikasne u zatvorenim prostorima poput soba. Postavite ih na mesta gde primetite izmet miševa ili njihovu aktivnost. Kada miš uđe u zamku, elektronski mehanizam će osigurati ne samo brzo, nego i humano hvatanje.

Lepljive zamke su još jedna opcija za hvatanje miševa u sobi. Jednostavno, postavite ih duž zidova, iza nameštaja ili na putanjama koje miševi često koriste. Kada miš nalegne na lepljivu površinu, ostaje zadržan dok ga ne uklonite.

Kako uloviti miša u kuhinji?

Kuhinja je često mesto gde miševi traže hranu, i hvatanje miševa u ovom prostoru zahteva posebne metode kako bi se očuvala higijena.

Upotreba klasičnih zamki za miševe svakako je jedna od opcija. Mišolovke možete da postavite dužinom zidova ili na mesta na kojima ste primetili tragove miševa. Isto tako od koristi mogu biti i elektronske zamke, a možete koristiti i lepljive trake.

Kako uhvatiti miša sa uljem?

Pod pretpostavkom da vam se nijedna od, da tako kažemo klasičnih ideja za hvatanje miševa ne dopada, možete pokušati da pripremite zamku sa uljem.

Pripremite plitku posudu ili činiju, kao i dužu šipku, drvenu ili metalnu, te jestivo ulje po izboru i malu količinu hrane koja će privući miševe, kao što su recimo komadići sira.

Zatim sipajte ulje u posudu, pa šipku postavite preko ivica sa jedne strane, tako da delimično visi iznad posude. Ovo će biti „most“ na kojem će miševi pokušati da priđu hrani. Posle toga postavite komadiće hrane na sredinu šipke kako biste privukli miševe. Kada pokušaju doći do hrane, skliznuće niz šipku i upasti u posudu sa uljem.

Kako najlakše uhvatiti miša?

Najjednostavniji način hvatanja miševa kod kuće je korišćenje tradicionalnih i lako dostupnih zamki. Bilo da su to klasične mišolovke, lepljive trake ili elektronske mišolovke, ukoliko ih postavite pravilno, odnosno na mesta na kojima je primetna aktivnost ovih životinja, možete biti sigurni da ćete se uskoro rešiti njihovog prisustva.

Vodite računa o tome da držite zamke van domašaja dece i kućnih ljubimaca kako biste izbegli neželjene situacije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *