Kako se pije crni čaj?

Podeli

Crni čaj je poreklom iz Kine, a otkriven je u XVII veku. Nekada omiljeni ukus aristokratskih porodica, danas ukus koji je dostupan svima. Nastaje od iste biljke kao i zeleni čaj, a odličan je saveznik u borbi sa gojaznošću.        

crni caj
Pexels / Charlotte May

Kako je nastao crni čaj?

Naime, dugi niz godina se konzumirao samo zeleni čaj. Priča kaže da je u jednom mestu u Kini, zahvaljujući vojsci koja je nadgledala proizvodnju čaja, nastao crni čaj. Naime listovi čaja su bili izloženi suncu duže nego što je to bilo uobčijeno, zbog vojske koja je ušla da nadgleda postupak proizvodnje. Produžena oksidacija dovela je do toga da listovi čaja postanu tamnocrvene boje. Farmer koji je radio u proizvodnji, da bi „sačuvao“ čaj i ubrzao proces sušenja, stavio je listove kraj vatre borovog drveta, što je rezultiralo čajem koji je pomalo imao i miris dima.

Zbog procesa fermentacije, ovaj čaj može da traje godinama i tako, baš kao i vino, poboljšava svoj ukus. Kao što možete zamisliti, ovo otkriće ga je učinilo traženom robom.

Kada su britanski trgovci saznali za ovaj čaj i benefite koje ima, kupovali su sve što su mogli, dok tržište nisu preuzeli Holanđani. Upravo to je navelo Britance da istraže druge načine nabavke crnog čaja i na kraju su otkrili drugu kategoriju biljke Camellia Sinensis u Indiji.

Nekada se ovaj čaj se prodavao po veoma visokim cenama i prvenstveno ga je konzumirala aristokratija. Postao je piće koje je ukazivalo na nečije bogatstvo i status u društvu.

Zanimljiv je podatak da se do sedamdesetih godina 20. veka, čak 98% svetske trgovine čajem odnosilo na trgovinu ovim čajem.

Kako ga Kinezi nazivaju?

Kinezi ga nazivaju „crvenim čajem“ jer već ima svoj oblik crnog čaja. Kineski crveni čaj je poznat kao Pu-erh čaj.

Pu-erh čaj je post-fermentisani čaj i dolazi u zelenoj i crnoj varijanti. Holandski i britanski trgovci su bili ti koji su ga ovako krstili.

Crni čaj za mršavljenje

Kalifornijski univerzitet, UCLA, sproveo je naučno istraživanje kojim je dokazano da redovnim konzumiranjem crnog čaja možete smanjiti količinu bakterija u probavnom sistemu, pre svega onih koje su povezane sa gojaznošču. Takođe, povećava procenat masnih kiselina koje su pak saveznik u borbi sa mršavljenjem. Podstiče i proces detoksikacije organizma, jer čisti jetru.

Crni čaj ima malo kalorija. Preciznije po šoljici ima samo 2 kcal.

Za šta je dobar crni čaj?

  • Dobro je piti ga nakon obroka, jer smanjuje rast bakterija u ustima, pa samim tim štiti zube u usnu duplju uopšte
  • Poboljšava cirkulaciju, smanjuje holesterol, pomaže u sprečavanju tromboze
  • Ako imate suvu kožu, onda je dobro da lice natapkate crnim čajem
  • Pomaže i za rast kose, budući da blokira DHT hormon koji je odgovoran za prestanak rasta kose
  • Smanjuje stres i jača imuni sistem
  • Crni čaj nije dobar za trudnice

Kako se priprema crni čaj?

Priprema se, kao i svaki drugi, tako što kesicu čaja prelijemo ključalom vodom i ostavimo 3 do 5 minuta. Minutaža je ona koja određuje jačinu čaja.

Crni čaj sa mlekom svi vezujemo za Englesku, mada se ista ova mešavina već vekovima pije na Tibetu.

Dnevno se ne proporučuje više 2 do 3 šolje ovog toplog napitka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *