Kako se pravi domaći sok od jagoda?

Podeli

Ukoliko želite da uživate u ukusu ovog voća i u toku zime, možete pripremiti sok od jagoda. Najbolja opcija jeste da jednostavno zamrznete jagode i onda od njih pripremate u toku zime sok.

Kako se pravi domaći sok od jagoda?
Pexels / Any Lane

Ipak, mnoge domaćice radije vole da pripreme domaći sok od jagoda, u čijem ukusu će njihovi ukućani moći da uživaju i u zimskom periodu.

Recept za domaći sirup od jagoda podrazumeva osnovnu meru, a ukoliko želite, možete je proporcionalno povećati.

Od sastojaka za sirup od jagoda će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 kg jagoda
  • 1 l vode
  • oko 800 gr kristal šećera
  • 1 kesica limuntusa

Kako se pravi domaći sok od jagoda korak po korak?

1. Najpre je potrebno da jagode očistite i dobro ih operete, a zatim da ih prelijete vodom.

2. Jagode koje ste prelili predviđenom količinom vode je potrebno zatim da stavite na ringlu, na najjaču vatru. Nakon što voda počne da ključa, potrebno je da ringlu smanjite i ostavite tu mešavinu oko 15 minuta da vri. Obično se kao trenutak kada je potrebno da sklonite šerpu sa ringle uzima onaj kada primetite da boja jagoda više nije intenzivno crvena.

3. Možete sačekati da se voda prohladi a i ne morate, te je potrebno da pažljivo procedite jagode. Ukoliko želite da pripremite domaći sirup od jagoda, onda se savetuje da pažljivo viljuškom izgnječite voće. U slučaju da želite da domaći sok od jagoda bude što bistriji, ne morate cediti voće, mada nema sumnje da je ipak ukusnije ukoliko to učinite.

3. S obzirom na to da se količina šećera dodaje u odnosu na to koliko tečnosti imate, to je potrebno i da izmerite dobijenu količinu tečnosti. Primera radi, ukoliko ste dobili jedan litar tečnosti, potrebno je da dodate 1 kilogram šećera.

4. Tek nakon što ste sve to učinili, te pomešali dobijenu tečnost i šećer, dodajte i kesicu limuntusa. Sve to zajedno treba vratiti na ringlu da proključa dok se šećer dobro ne rastvori.

5. U međuvremenu pripremite posude za odlaganje. Ovde je vrlo važno da napomenemo i to da se domaći sok od jagoda za zimu može čuvati i u staklenim flašama, koje ćete sterilisati i dobro zatvoriti, ali i u plastičnim. Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, onda je potrebno da sačekate da se tečnost u plastičnim flašama potpuno ohladi, posle čega ćete ih zalediti i po potrebi vaditi u toku zime.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *