Kako se pravi hamburger?

Podeli

Suvišno bi bilo reći da nijedan domaći hamburger, odnosno onaj koji je pripremljen kod kuće, ne može da se meri sa burgerima koji se mogu jesti u restoranima i na kisocima brze hrane. Ali to ni u kom slučaju ne znači da ne treba pripremati i kod kuće hamburger. Recept je zapravo prilično jednostavan, ali mu treba posvetiti određeno vreme. I imati strpljenja, naravno.

Kako se pravi Hamburger?
Pexels: Rene Santacruz

Hamburger recept

Nije tajna da su među omiljenim specijalitetima, poznatim kao takozvana brza hrana, hamburgeri na prvom mestu. I to ne samo u našoj zemlji, nego i u mnogim zemljama širom sveta.

Brojni su razlozi za to, a kao jedan od osnovnih navodi se činjenica da hamburger, ako je pripremljen od odgovarajućeg mesa, dugo pruža osećaj sitosti.

Važno je prilikom pripreme voditi računa i o tome koje i kakvo se koristi burger meso. Recept koji se smatra najboljim podrazumeva korišćenje junećeg mlevenog mesa, eventualno uz dodatak svinjskog, mada je čista junetina uvek najbolja opcija.

Najbolji hamburger recept

Pored toga što je zaista važno kako se pravi burger meso, recept podrazumeva i korišćenje odgovarajućih zemički i pripremu burger sosa, ali i dodatak zelene salate i kačkavalja, te paradajza i crnog luka.

Svakako se podrazumeva da je najbolji burger zapravo onaj koji će ispuniti očekivanja osoba za koje se priprema, pa u tom smislu i sastojci mogu biti modifikovani. Mogu se dodati, recimo samo crni luk i paradajz od priloga, a mogu i senf i kečar, bez dodatka luka, zelene salate i ostalih priloga. Međutim, sos za burger je uvek obavezan, bez obzira koji prilozi će biti dodati.

Od sastojaka za burger meso za jedan hamburger će vam biti potrebno sledeće:

  • 200 gr čistog junećeg mlevenog mesa
  • malo soli
  • malo bibera

I to je to. Sastojke jednostavno izmešajte i napravite hamburgere željene veličine, pa ih pecite na roštilju ili u tiganju. Nema potrebe, u principu dodavati ulje.

Ukoliko vam odgovara zdravija varijanta, tako pripremljene hamburgere možete peći i na pek papiru u rerni.

Šta je još važno za pripremu hamburgera?

Iako jeste vrlo važno da na prvom mestu bude ukusan hamburger, recept za pripremu podrazumeva i dodatak odgovarajućeg sosa, ali i ostalih sastojaka, te odabir lepinje za hamburger. Sve to zajedno će učiniti da pripremite zaista najbolji hamburger. Recept za burger meso je u osnovi isti, ali na ukus ovog specijaliteta i te kako utiču i ostali sastojci.

Sos za hamburger se priprema od sitno seckanog crnog luka i kiselih krastavčića, uz dodatak majoneza, senfa i tucane paprike, te belog luka u prahu. Sve to treba sjediniti i sosom najpre premazati lepinju, pa dodati pripremljeni hamburger. Recept dalje navodi da je potrebno odabrati i priloge, a najčešće se koriste kačkavalj, paradajz, zelena salata i crni luk.  


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *