Kako uništiti bubašvabe u kući?

Podeli

Poznate i kao žohari, bubašvabe se svrstavaju u red ne samo najčešće pristnih štetočina u domaćinstvima, nego i među najupornije.

Kako da se rešite bubašvaba u svom domu, kako da uništite bubašvabe, kako se rešiti bubašvaba
Pixabay: JooJoo41

Pored toga što su, bez ikakve sumnje bubašvabe u stanu izuzetno neprijatne, one mogu i da budu potencijalno opasne po zdravlje, budući da prenose različite bakterije i alergene.

Na svu sreću, postoji niz prilično efikasnih metoda i sredstava, koja mogu i te kako biti od koristi za uništavanje bubašvaba u domaćinstvima, kao i za buduću zaštitu prostora.

Vrlo je važno imati na umu da su bubašvabe životinje koje su aktivne u toku noći. Obično se skrivaju u pukotinama, ali i iza uređaja i na drugim tamnim mestima. Ono što je posebno nezgodno kada su prisutne bubašvabe u stanu jeste njihova sposobnost brzog razmnožavanja. I upravo zato i jeste važno reagovati čim primetite prve znake njihovog prisustva, kako biste sprečili da se razmnože i da se problem može rešiti samo profesionalnom deratizacijom.

Bubašvabe u stanu

Prilično često se pojavljuju i bubašvabe u stanu. Posebno su ove štetočine uočljive u stambenim zgradama, te se vrlo lako kreću iz stana u stan. Pored toga što ih ima u stanovima, one su vidljive i u podrumskim prostorijama, ali i u hodnicima zgrada.

U većini slučajeva se smatra da se bubašvabe u stanu pojavljuju kada se ne vodi posebno računa o higijeni, a u smislu da se ne uklanjaju ostaci hrane i pića, te ako u stanu postoji izvor vlage. Baš zato je važno da se vodi računa o osnovnoj higijeni, odnosno da stambeni prostor uvek bude čist i uredan. Podrazumeva se da je poželjno redovno usisavati i brisati podove, a naročito u kuhinji i u trpezariji, gde su vrlo često vidljivi ostaci od hrane.

Da bi se sprečile bubašvabe u stanu valjalo bi i hranu čuvati u zatvorenim posudama, te naravno redovno prazniti kantu za otpatke. Isto tako je potrebno popraviti sve cevi i ventile, kako ne bi došlo do curenja vode. U tom smislu je vrlo važno održavati stambeni prostor čistim i voditi računa o tome da se ne pojavi izvor vlage.

Bubašvabe u kupatilu

Slobodno se može reći da su bubašvabe u kupatilu vrlo česta pojava, a najpre zato što im sredina pogoduje, jer osim toplote, u kupatilima ima i vlage.

Ukoliko želite da sprečite pojavu ovih štetočina u kupatilu, neophodno je da nakon tuširanja ili kupanja redovno brišete pod i zidove, kako biste na taj način smanjili vlagu u kupatilu. Isto tako je poželjno i redovno čišćenje odvoda, odnosno otklanjanje svih problema vezano za funkcionisanje slavina, cevi i ventila, kako ne bi bilo dodatnih izvora vlage.

Treba svakako imati na umu i to da bubašvabe u kupatilu mogu da se pojave i nakon što prođu kroz ventilacione otvore, ali i pukotine u zidovima. U tom smislu je vrlo važno proveravati sa vremena na vreme sve ulaze koje potencijalno mogu da iskoriste ove štetočine kako bi dospele u kupatilo.

Bubašvabe uništavanje

Mogu se koristiti različite metode za uništavanje ovih štetočina, počev od onih domaćih recepata, pa do profesionalne dezinfekcije.

Ukoliko vas muče bubašvabe, uništavanje mora biti temeljno, te podrazumeva korišćenje kako eteričnih ulja, tako i kombinaciju sode bikarbone i šećera. Međutim, naročito treba voditi računa o korišćenju ovih prirodnih sredstava u domaćinstvima u kojima su prisutna mala deca ili kućni ljubimci, što se odnosi i na profesionalnu dezinfekciju i dezinsekciju prostora.

Jedna od opcija za uništavanje bubašvaba na prirodan način jeste i korišćenje lovorovog lista. Budući da se smatra da ove štetočine baš i ne vole miris lovora, to je potrebno jednostavni iznrviti list te biljke  istaviti ga tamo gde ima bubašvaba.

Treba imati na umu da koliko god postojali prirodni preparati za uništavanje bubašvaba, činjenica je da će one jedino biti uklonjene ukoliko se angažuje kompanija koja će to profesionalno izvršiti.

Kako se rešiti bubašvabe?

Generalno govoreći, kombinovani pristup daje dugoročne rezultate, pa je najbolje koristiti mere prevencije, zatim domaće recepte za uništavanje bubašvaba, kao i uslugu profesionalne dezinfekcije i deratizacije prostora.

Takođe je važno voditi računa i o redovnom održavanju higijene, kao i o sprečavanju pojave vlage u konkretnom prostoru.

Svakako treba imati na umu i to da ukoliko uprkos svemu tome dođe do povećane pojave ovih štetočina, treba kontaktirati firmu koja se bavi profesionalnom dezinfekcijom i dezinsekcijom prostora.

Otrov za bubašvabe

U principu se otrov za bubašvabe ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti na svoju ruku, te takođe treba naročito voditi računa o tome da to bude sredstvo koje je potpuno bezbedno i za ljude i za kućne ljubimce.

Isto tako treba voditi računa i o tome kako se aplicira otrov za bubašvabe, odnosno gde se postavlja, kako bi na najmanju moguću meru bio sveden rizik po ljude i kućne ljubimce, koji u tom prostoru borave.

Imajte na umu i to da je prevencija uvek bolja opcija nego što je stavljanje otrova za bubašvabe, pa u tom smislu treba domaćinstvo održavati čistim i urednim, te sa vremena na vreme angažovati profesionalce za dezinsekciju celog prostora


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *