Koja su najpoznatija jezera Srbije?

Podeli

Zemlja bogata impresivnim prirodnim lepotama, koje pružaju bezbroj mogućnosti za istraživanje i uživanje, Srbija krije i prave dragulje u vidu brojnih jezera. Iako je poreklo mnogih od njih veštačko, jezera Srbije vremenom su postala prave prirodne oaze.

jezera srbije
Pexels – David Orsborne

Od mirnih planinskih jezera do živopisnih akumulacija u nizijama, ova prirodna blaga nude ne samo divljenje prirodi, već i priliku za brojne aktivnosti na otvorenom. Iako je broj jezera u Srbiji mnogo veći, ova su neka od najpoznatijih.

Srebrno jezero

Smešteno na obali Dunava, nedaleko od Velikog Gradišta, Srebrno jezero je prava oaza za sve ljubitelje prirode.

Sa dugačkom, uređenom plažom, voda jezera je čista i mirna, savršena za plivanje i opuštanje tokom letnjih meseci. Pored kupanja, posetioci mogu uživati u raznovrsnim vodenim sportovima, poput vožnje pedalina ili kajaka. Takođe, obala jezera je idealna za šetnje i vožnju biciklom, dok se u blizini nalaze vinarije koje nude degustacije vrhunskih vina.

Jezero Perućac

Neretko se jezero Perućac, koje se nalazi na reci Drini, karakteriše kao pravi dragulj Zapadne Srbije. Sa svojom prelepom zelenom bojom, ovo jezero je idealno mesto za ribolov, plivanje, vožnju čamcem ili jednostavno uživanje u predivnom prirodnom okruženju.

Perućac je omiljeno mesto za kampovanje, a u blizini jezera nalaze se i brojne planinarske staze koje vode kroz prelepe šume i preko okolnih brda.

Zaovinsko jezero

Na visoravni planine Tare, u srcu istoimenog nacionalnog parka, nalazi se Zaovinsko jezero, prepoznatljivo po kristalno čistoj vodi i impresivnom pejzažu.

Savršeno je za ljubitelje prirode, jer nudi nebrojene mogućnosti za pešačenje, kampovanje, vožnju čamcem, ali i ribolov. Njegova izolovanost od gradova i naselja čini ga savršenim mestom za odmor i opuštanje.

Borsko jezero

Veštačko jezero koje se nalazi u istočnoj Srbiji, u podnožju planine Crni Vrh, Borsko jezero je okruženo borovim šumama i bogato je ribom, što ga čini omiljenim mestom za ribolovce. Pored toga, jezero je idealno mesto za šetnje, piknike i vožnju biciklom. Ima uređenu plažu i posetiocima nudi mogućnost iznajmljivanja pedalina.

Vlasinsko jezero

Na visoravni Vlasine, na jugu Srbije, nalazi se Vlasinsko jezero, najveće veštačko jezero u Srbiji. Poznato je po fenomenu plutajućih ostrva, koja su nastala od tresetnih humki. Osim što je to jedinstven prirodni fenomen, Vlasinsko jezero je i dom za brojne biljne i životinjske vrste, što ga čini važnim ekosistemom.

Palićko jezero

Na severu zemlje, u blizini grada Subotice, nalazi se Palićko jezero. Okruženo je prostranim, lepo uređenim parkom, a posetiocima nudi uživanje u šetnji, vožnji biciklom, ili poseti Zoološkom vrtu. Palićko jezero je i centar kulturnih događanja, poput Palićkog filmskog festivala. Takođe, oko jezera postoji mnoštvo restorana, kafića i smeštajnih kapaciteta.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *