Koje je poreklo imena Luka?

Podeli

Najverovatnije da je najpoznatija osoba koja je nosila ovo vlastito ime bio upravo Sveti apostol i jevanđelist Luka, po kome je i jedno jevanđelje nazvano.

Ime Luka znacenje
Pexels: Fernanda Latronico

Osim u našoj zemlji, ovo lično muško ime se javlja i u mnogim mnogim drugim zemljama širom sveta, uz određene varijacije.

Ime Luka značenje

Smatra se da je Luka ime čije je poreklo grčko, odnosno da se vezuje za grčku reč koja se koristi za označavanje pojma svetlost.

U tom smislu se Luka slobodno prevodi kao onaj koji donosi svetlost, odnosno lučonoša.

Nema sumnje da je u hrišćanskoj tradiciji muško ime Luka i te kako duboko ukorenjeno.

Ime Luka poreklo

Postoji još jedno tumačenje porekla imena Luka, a vezuje se za oblast Lucanije, koja se danas nalazi u južnom delu Republike Italije. Prema tom tumačenju, Luka je bio svaki muškarac u to doba koji je bio iz Lucanije.

Varijacije imena Luka

Pored klasične varijante, koja je prisutna i u srpskom jeziku, muško ime Luka se javlja i u drugim jezicima u različitim varijacijama.

U Grčkoj je to Lukas. U Engleskoj je Luk, dok je u Poljskoj Lukaš. Postoje i varijante Lucijan, zatim Lukijan i Lucijus, koje se takođe sreću širom sveta.

U Srbiji je od muškog imena Luka izvedeno prezime Lukić, na prvom mestu.

Izuzev jevanđeliste Luke, ovo muško lično ime, odnosno njegovu varijaciju nosio je i srpski pesnik i vladika Lukijan Mušicki. Među poznate ljude koji su nosili ovo lično ime svrstava se i vojvoda prvog srpskog ustanka pop Luka Lazarević.

Danas je među najpoznatijim muškarcima koji nose ovo lično ime svakako Luka Dončić, a odmah zatim i Luka Modrić, te glumac Luka Raco, i poznati fudbaler Luka Milivojević. Među poznatim strancima, koji nose ovo muško ime su Luk Beson i Luk Peri, a ljubitelji Ratova zvezda sigurno znaju da je jedan od junaka serijala i Luk Skywalker.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *