Koje je povrće najzdravije?

Podeli

Priroda nas je darovala bogatstvom u vidu voća i povrća, koje i te kako može imati benefite na naše zdravlje.

koje povrce je najzdravije
Pixabay: ikon

Mnogo više od ukusnog dodatka našim obrocima, povrće različitih boja i nijansi krije pravu riznicu hranljivih sastojaka, koji su spremni da brane naše zdravlje i pojačaju vitalnost.

Iako je neosporno svo povrće zdravo, postoje vrste koje se smatraju zdravijim u odnosu na druge.

1. Brokoli: Borac protiv kancera

Mada na našim trpezama baš i nije toliko zastupljeno povrće, brokoli svakako zaslužuje počasno mesto zbog obilja hranljivih sastojaka koje sadrži.

Bogat je sulforafanom, moćnim antioksidantom koji se bori protiv slobodnih radikala i sprečava razvoj raka. Vitamin C u brokoliju pomaže u apsorpciji gvožđa, dok kalijum i magnezijum održavaju zdrave mišiće i živce. Uz to, brokoli je niskokalorično povrće, bogato vlaknima, što ga čini savršenim za zdravu dijetu.

2. Spanać: Odličan izvor gvožđa

Prirodni izvor energije za ljudski mozak i organizam u celini, spanać je posebno bogat gvožđem, pa se u tom smislu smatra odličnim sredstvom za borbu protiv anemije.

Vitamin A u spanaću može uticati pozitivno na vid i zdravlje kože, dok su antioksidansi u ovom povrću zaslužni za vitalnost i zaštitu ćelija.

3. Paradajz: Bogat likopenom, odličan je za zdravlje srca

Osim na zdravlje srca, likopen kojim je paradajz bogat posebno pozitivno utiče i zdravlje kože, budući da je štiti od štetnog UV zračenja i smanjuje rizik od raka kože.

Vitamin C u paradajzu ima pozitivan uticaj na imunološki sistem i poboljšava stanje krvnih sudova. Uz to, paradajz je bogat kalijumom, koji reguliše krvni pritisak i održava zdrave mišiće.

4. Paprika: Izvor C vitamina za bolji imunitet

Bogata je vitaminima C, A i K, koji su važni za zdravlje srca i očiju, ali i za funkcionisanje imunološkog sistema.

Smatra se i da je odličan izvor likopena, antioksidansa koji može pomoći u zaštiti od raka.

5. Cvekla: Bogata nitratima, poboljšava cirkulaciju

Poznato je da je cvekla bogata nitratima, koji mogu pomoći u širenju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi.

Uz to, vitamin C, koji takođe sadrži, pozitivno utiče na imunološki sistem i podstiče borbu protiv infekcija. Cvekla je bogata vlaknima, koja poboljšavaju probavu i daju dugotrajan osećaj sitosti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *