Koji je najveći seks skandal 18. veka?

Podeli

Godine 1780., u južnoistočnoj britanskoj grofoviji Ostrvo Vajt desio se seks skandal epskih razmera. Javnost je obožavala da prelistava štampu ne bi li pronašla bar nekoliko reči o pomenutom skandu. Ni Čuveni Samuel Džonson nije odoleo da tu priču ne pretoči u stihove. Svi su bili zapanjeni ženom koja je imala 28 ljubavnika.

Skandal iz XVIII veka: Žena koja je imala 28 ljubavnika
Gospođa i gospodin Vorsli

Ser Ričard Vorsli je 1772. godine upoznao bogatu naslednicu koja je uz svoje ime nosila epitet „divljeg deteta“ . Njeno ime bilo je Simur Fleming. Posle par godina njih dvoje su se venčali, a potom su dobili sina.

Kako je počeo skandal?

Čitav skandal je počeo zato što je ser Ričard bio zauzet odbranom grofovije Ostrvo Vajt od Francuske, Španije i Holandije, pa je zbog te obaveze poklanjao manje pažnje svojoj supruzi. Zbog pomenute situacije supruga ser Vorsila je utehu tražila u grofu Devona.

Od tada loš glas bije lepu ženu roda Fleminga. Glasine o njenim aferama su prevazilazile granice tadašnjeg vremena, pa se čak pričalo da je dama bila u „društvu” dvojice i više muškaraca.

Ova priča, koja je bila najveći skandal tadašnjeg doba u čitavom kraljevstvu, postala je još „zanimljivija“ kada je 1780. godine zgodni Džordž Biset stigao na ostrvo. Vorsli se brzo sprijateljio sa njim i dao mu zvanje kapetana svoje lične milicije (titula koju bismo danas mogli uporediti sa mestom šefa privatnog obezbeđenja neke osobe).

Francuzi nisu prestali sa pretnjama pomenutoj grofiji, pa je lokalnoj upravi iz cele zemlje naređeno da se okupi u Kentu. Zbog toga se porodica Vorsli preselila u Mejdston, a sa njima je naravno bio i pomenuti Biset, sa kojim je gospođa Vorsli „delila“ više od pristojnog razgovora tokom obroka.

Ser Ričard je bio veoma uzbuđen saznavši da mu je žena preljubnica, ali ako ste pomislili da je bio negativno uzbuđen zbog toga, onda ste pogrešili. Naime, on je čak i podsticao njihovu aferu!

Priča kaže da su Ričard i Džordž pronašli prozor ženskog kupatila u Mejdstonu, dok je gospođa Simur bila unutra sa svojom sluškinjom. „Simur, Simur, Biset će se sad popeti i gledati“, uzviknuo je ser Ričard ka otvorenom uzvišenom prozoru. Naime, Džordž je sa uzbudjenjem gledao lepu obnaženu gospođu Vorsli dok je stajao na ramenima njenog muža.

Suđenje zbog skandala veka?

Možda bi cela gore ispričana priča ostala samo trač i ništa više da Simur i Džordž nisu potom pobegli i tako javno ponizili ser Ričarda. Namagarčeni muž je rešio da tuži Biseta i od njega traži ogromnu novčanu sumu zato što mu je „oštetio“ ženu. Ovde treba napomenuti da je tada žena bila tretirana kao muševljeva imovina.

Međutim, Džordž nije lako prihvatio optužbe, pa je pred sudom objasnio da nije mogao on da „ošteti“ gospodina Vorslia jer je on njen 28. ljubavnik (po tračevima) i imao je svedoka, sluškinju iz kupatila, koja je potvrdila da ga je sam gospodin Vorsli naveo na greh. Sudija se složio sa tim, pa je ser Ričard od odštete dobio samo 1 šiling.

Zanimljivo je da su ovo suđenje do najsitnijih detalja pratili tadašnji „mediji“, tako da su novinske stranice bile prepune ove priče. Zatim se javila pesma o lejdi Vorsli, koju su tadašnji Britanci doživeli isto kao što smo mi pre par godina roman Pedeset nijansi sive. Erotske stihove pomenute pesme je znalo više od 90% odraslog stanovništva Kraljevstva.

Roman i TV serija o skandalu

Hali Rubinhold je napisao knjigu Ladi Vorslei’s Vhim: An Eighteenth-Centuri Tale of Sek, Scandal and Divorce (slobodan prevod: Hir lejdi Vorsli: Priča o seksu iz 18. veka, skandalu i razvodu).

Godine 2015. BBC je ekranizovao ovu priču pod nazivom Skandalozna lejdi V. U tom ostvarenju, Natali Dormer glumi gospođu Vorsli.

Sada je savim jasno da „vrući“ skandali nisu delo savremenog društva, već da su oni postojali oduvek, samo se ređe pominju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *