Zašto je Vladimir Putin popularan?

Podeli

Trenutno aktuelni predsednik Ruske Federacije rođen je 7. oktobra 1952. godine u današnjem Sankt Peterburgu, a nekadašnjem Lenjingradu. Iz braka sa Ljudmilom ima dve ćerke.

Vladimir Putin
Kremlin.ru ( CC BY 4.0 )

Počev od 26. marta 2000. godine nalazi se na mestu predsednika Rusije.

Detinjstvo i mladost Vladimira Putina

Porodica Marije Ivanovne i Vladimira Spiridonoviča, osim Vladimira, imala je još dvojicu sinova i to Alberta, koji je preminuo brzo po rođenju i Viktora, koji je tokom Drugog svetskog rata, u vreme opsade Lenjingrada, preminuo od difterije.

Interesantan je podatak da je lični kuvar i Vladimira Iljiča Lenjina i Josifa Visarionoviča Staljina bio Spiridon, deda Vladimira Vladimiroviča Putina.

Nakon završene osnovne i srednje škole u tadašnjem Lenjingradu, Vladimir Putin upisuje Pravni fakultet 1970. godine. Na tom fakultetu, u okviru Lenjinfradskog državnog univerziteta diplomirao je pet godina kasnije međunarodno pravo. Tokom studija postaje član Komunističke partije SSSR-a, čiji član ostaje sve do 1991. godine, kada je i zvanično raspuštena.

Karijera Vladimira Putina

Putin biva primljen u Komitet državne bezbednosti, a kasnije završava i postdiplomske studije i postaje specijalista kontraobaveštajne službe 1985. godine. U službi ostaje sve do 1991. godine. U to vreme je KGB organizovao državni udar protiv tada aktuelnog predsednika Mihaila Gorbačova, kada i Vladimir Putin daje zvanično otkaz u toj službi.

Njegova karijera nastavlja se u Odseku za međunarodna pitanja na Lenjingradskom državnom univerzitetu. Uskoro postaje i predsednik Odbora za spoljne poslove rodnog grada, a kasnije i zamenik gradonačelnika.

Počev od 1996. godine je član administracije tada aktuelnog predsednika, Borisa Jeljcina i šef Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije.

Iako je avgusta meseca 1999. godine postao premijer zemlje, samo mesec dana kasnije je smatran najpopularnijim političarem u celoj zemlji. U decembru te godine, tada aktuelni predsednik Jeljcin podnosi ostavku i za privremenog predsednika Rusije postavlja Vladimira Putina.

Ubedljivu pobedu na predsedničkim izborima, Vladimir Vladimirovič Putin odnosi na predsedničkim izborima, koji su održani 26. maja 2000. godine. Tada je osvojio 52,95% u proseku, s tim što je bilo guvernija u kojima je osvojio čak oko 80% glasova. I četiri godine kasnije, Putin pobeđuje na predsedničkim izborima, s tim što je tada osvojio čak 71,34% glasova.

Zanimljivosti o Putinu

  • U vreme kada je bio predsednik zemlje u dva mandata, Putin je i te kako radio na obnovi zemlje u ekonomskom smislu, pa ne čudi što je za oko 7% na godišnjem nivou rasla ekonomija.
  • U novoj Vladi predsednika Dimitrija Medvedeva 2008. godine biva postavljen na mesto premijera i postaje predsednik ruske vladajuće stranke, koja nosi naziv Jedinstvena Rusija.
  • Ponovo biva izabran za predsednika zemlje na izborima 2012. godine, dok Dimitrij Medvedev biva postavljen na mesto premijera.
  • U mnogim, naročito pravoslavnim zemljama, Vladimir Putin uživa veliku popularnost. Počasni je građanin mnogih srpskih gradova. Počev od 2011. godine je i počasni građanin Kosova i Metohije, a odlikovan je i Ordenom Svetog Save prvog reda od strane Srpske pravoslavne crkve, koji se smatra najvišim odlikovanjem. Takođe je odlikovan i Ordenom Republike Srbije prvog stepena.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *