Koji su egipatski simboli i njihovo značenje?

Podeli

Zemlja bogate istorije i kulture, Egipat je čest izbor mnogih turista, a egipatski simboli su prepoznatljivi širom sveta. Simboli nisu bili samo dekorativni elementi u drevnom Egiptu, već su imali dublje značenje i bili su povezani sa egipatskim verovanjima i načinom života.

Egipatski simboli i Crna ruža
Ilustracija KKZ

Nekada simboli velikog vremena, danas su na veliku žalost, preuzeti od strane mnogih sekti.

Gde su pronađeni egipatski simboli?

Staroegipatski simboli nisu bili samo lepe slike, već su bili ugravirani, uklesani ili naslikani na razne površine, prenoseći svoja značenja u različitim kontekstima života drevnih Egipćana.

Zidovi hramova su bili popločani simboličkim prikazima faraona, bogova, i ritualnih scena. Simboli su služili kao vidna molba bogovima i osiguravali su svetost prostora. Faraonske grobnice, poput one u Dolini kraljeva, bile su ukrašene simbolima zaštite, putovanja u podzemlje i ponovnog rođenja. Simboli su pomagali duši pokojnika da pređe u posmrtni život.

Pisani hijeroglifi i crteži na papirusu predstavljaju najdirektniji način na koji su nam ostali drevni egipatski simboli. Sadržali su sve, od religijskih tekstova i mitova do administrativnih dokumenata i književnih dela, pričajući priče i prenoseći informacije preko simbola.

Statue faraona i bogova često nose ili su okružene simbolima koji predstavljaju njihovu moć, autoritet i božanske veze. Primera radi, faraon može držati Ankh (simbol života) ili nositi Horusovo oko (simbol zaštite) na svojoj kruni. Drevni Egipćani su nosili amajlije sa simbolima zaštite, sreće i zdravlja na ogrlicama i prstenovima. Simboli su takođe ukrašavali kućne upotrebne i ukrasne predmete, pa čak alatke, povezujući svakodnevnicu sa svetim životom.

Simboli u hijeroglifima

Egipatski hijeroglifi su bili više od jednostavnih slika. Oni su bili kombinacija slike i zvuka, te su čak bili u mogućnosti da predstavljaju pojedina slova i ideje, pa čak i gramatičke funkcije. Iako nisu svi simboli bili hijeroglifi, oni su ipak bili najizražajniji i najbogatiji sistem simbola u drevnom Egiptu.

Ispitivanje ovih lokacija i razumevanje simbola na njima otkrivaju nam bogatstvo egipatske kulture i verovanja. Govore nam kako su se drevni Egipćani povezivali sa svojim bogovima, faraonima i svakodnevnim životom.

Značenje egipatskih simbola?

Stanovnici drevnog Egipta su verovali da simboli posreduju između fizičkog i svetog sveta. Simboli su se koristili u religijskim ritualima, zaštiti faraona i bogova, i prikazivanju mitoloških priča.

Mnogi egipatski simboli i dalje imaju značenje u savremenom egipatskom društvu. Kao simbol života, Ankh je i dalje popularan nakit i dekoracija. Budući simbol zaštite, Horusovo oko se često može videti na vozilima i zgradama.
Džed je drevni egipatski simbol stabilnosti, poznat i kao Kičma Ozirisa. Prvenstveno je povezan sa temama preporoda i obnove.

Postoje različite priče o poreklu simbola Oka Ra, ali većina stručnjaka veruje da je to zapravo desno oko Horusovo. Amon Ra ili Re, je bog sunca u egipatskoj mitologiji, stoga Oko Ra simbolizuje sunce. Cvet lotosa predstavlja preporod. U Starom Egiptu postojale su dve vrste lotosa: beli i plavi. Lotos je takođe bio korišćen kao simbol ujedinjenja dva egipatska kraljevstva.

Sekta Crna ruža: Mit ili stvarnost?

Crna ruža je naziv koji se spominje u kontekstu satanističkih sekti i ritualnih samoubistava. Navodno, ova sekta cilja mlade ljude, uverava ih da su beznačajni, te nad njima vrši manipulaciju da izvrše samoubistvo.

Treba da znate da ne postoje konkretni dokazi o postojanju ove sekte.

Glasine o Crnoj ruži:

Glasine o Crnoj ruži se obično šire online i putem društvenih mreža. Često se temelje na neproverenim informacijama i senzacionalističkim vestima. Širenje glasina o Crnoj ruži može dovesti do panike i straha kod roditelja i dece.

Kao Grad samoubica, Subotica je bila poznata krajem prošloga veka. U to vreme su se samoubistva mladih Subotičana povezivala sa sektom.

Glasine o Crnoj ruži mogu imati negativan uticaj na mentalno zdravlje mladih ljudi, pa tako dovesti do izolacije, depresije i suicidnih misli. Važno je da se mladi ljudi obrate pouzdanim odraslim osobama, ako se suoče sa time.

Savet:

  • Ukoliko vas brine da je neko u vašem okruženju u opasnosti od samoubistva, obratite se psihološkoj službi ili hitnoj pomoći.
  • Ne širiti glasine i proveriti informacije o sektama iz pouzdanih izvora.

Upamtite: Niste sami! Ukoliko se borite sa suicidalnim mislima, potražite pomoć.

Ako vam je potrebna pomoć jer pomišljate na samoubistvo ili poznajete nekoga ko ima suicidne misli, možete pozvati broj telefona 0800/309-309 (opcija 1) – Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistava, gde ćete moći da razgovarate sa stručnim licima, poput psihologa, psihijatara i socijalnih radnika.

SOS linija je otvorena neprekidno (24h/7 dana u nedelji).


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *