Zašto Egipat očarava posetioce?

Podeli

Na mestu na kome se pesak susreće sa plavim vodama mora, gde vekovima staru istoriju čuva reka što tuda protiče, gde se spajaju Azija i Afrika, tu leži Egipat – zemlja koja je vekovima oblikovala čovečanstvo svojim kulturnim, religijskim i istorijskim uticajima.

Zašto Egipat očarava posetioce?
Pexels / Murat Sahin

Zemlja na raskršću kontinenata, gde se spaja prošlost i sadašnjost, gde se civilizacija i divljina sastaju na rubu veličanstvene reke Nil, jedna je od najfascinantnijih destinacija na svetu. U srcu severoistočne Afrike, između peščanih dina Sahare, plavih voda Mediteranskog i Crvenog mora, i živopisnog Nila, leži ovaj dragulj, dom nekih od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu. Ovo je zemlja koja je vekovima privlačila istraživače, avanturiste, naučnike i turiste, zemlja koja je bila dom velikih faraona, gde su podignute velelepne piramide podigle, a sfinge promatrale promene vekovima unazad.

Slobodno se može reći da je Egipat zemlja čija je kultura oblikovala svet. Od surovih peščanih dina Sahare do prelepih obala Crvenog mora, od vreve Kaira do tišine Sinajskog poluostrva, od mističnosti piramida do mističnosti Beduina, Egipat je zemlja koja očarava.

Bogata i raznolika istorija, kultura i prirodne lepota čine Egipat idealnom destinacijom za putnike svih ukusa. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, zaljubljenik u prirodu, avanturista ili istraživač, Egipat ima ponešto za svakoga.

Egipat
Pixabay / shadyshaker

Neprolazna istorija Egipta

Zemlja koja se proteže preko dva kontinenta, te spaja Aziju i Afriku, Egipat je zemlja protkana bogatom istorijom, kulturom, religijom i misterijama. Smešten između peščanih dina Sahare, plavih voda Crvenog mora i živopisnog Nila, ovaj dragulj severoistočne Afrike dom je nekih od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu.

Drevni svet Egipat je zemlja piramida i faraona. Piramide u Gizi, uključujući Veliku piramidu Keopsa, jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta, predivno su svedočanstvo drevne egipatske civilizacije. Sa svojim monumentalnim izgledom i fascinantnim tajnama koje još uvek čuvaju, ove građevine privlače milione turista svake godine.

Kairo, prestonica Egipta, je neverovatno živahan grad, gde se moderni život prepliće sa drevnom istorijom. Egipatski muzej u Kairu dom je neverovatnom broju artefakata, uključujući bogatstva Tutankamonove grobnice i mumije drevnih faraona.

Smeštena na obali Mediterana, Aleksandrija je bila nekada centar helenističke civilizacije. Grad je poznat po svojoj veličanstvenoj biblioteci, Rimskom amfiteatru, katakombama i Qaitbay tvrđavi, koja stoji na mestu nekadašnjeg svetionika, još jednog od sedam svetskih čuda starog sveta.

Dalje na jugu je Luksor, najveći otvoreni muzej na svetu. A tu je i Dolina kraljeva, gde su sahranjivani faraoni, uključujući Tutankamona, i Dolina kraljica, kao i grandiozni hramovi Karnak i Luksor. Asuan, grad na najlepšem delu reke Nil, mesto je gde možete posetiti Asuansku branu, otkriti prelepa nubijska sela, diviti se hramu Filae i ostrvu Elephantine. Ovo je i mesto gde možete uživati u prelepom pogledu na Nil, bilo da se odmarate na obali, bilo da krstarite felukom, tradicionalnim egipatskim čamcem.

pixabay
pixabay/jackmac34

Pustinja i oaze

Egipat je dom mnogim prelepim oazama, kao što je Siwa, poznata po svojim termalnim izvorima, zasadima drveta maslinove i slanim jezerima. Vožnja kamilama kroz peščane dine ovog regiona pruža fascinantno iskustvo koje je svetlosnim godinama daleko od užurbanosti modernog sveta.

Ne treba zaboraviti ni to da su Egipćani izuzetno gostoljubivi i ponosni na svoju zemlju i kulturu. Uživaćete u živahnosti bazara poput poznatog Khan el-Khalili u Kairu, gde možete kupovati ručno izrađene suvenire, začine i nakit.

Bez ikakve sumnje, Egipat je zemlja koja očarava, ne samo svojom izvanrednom istorijom, već i živopisnim gradovima, prelepim pejzažima i toplim, gostoljubivim ljudima. Svaki posetilac ove neverovatne zemlje može da očekuje avanturu koja će mu zauvek ostati urezana u pamćenju.

crveno more egipat
Pixabay / joakant

Zanimljivosti o Egiptu

 • Egipat je dom najstarije poznate civilizacije. Dokazi o njoj sežu unazad preko 5.000 godina.
 • Piramida u Gizi je jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta, i jedino koje je do danas očuvano.
 • Nil je najduža reka na svetu, duga preko 6.600 kilometara. Ova reka je ključna za opstanak egipatske civilizacije.
 • Zemlja je i dom jedne od najstarijih monoteističkih religija, Atenizma, koju je osnovao faraon Akhenaton.
 • Egipatski kalendar, koji se sastojao od 365 dana, bio je među prvim solarnim kalendarima i bio je preteča današnjeg Gregorijanskog kalendara.
 • Stanovnici Drevnog Egipta zaslužni su za nastanak pisma, koje se naziva hijeroglifi. Bilo je veoma kompleksno i sastojalo se od preko 700 simbola.
 • Egipat je imao jednog od najmlađih faraona, Tutankamona, koji je postao vladar sa samo 9 godina.
 • Jedan od najstarijih univerziteta na svetu nalazi se u Egiptu. Univerzitet Al-Azhar Univerzitet u Kairu, osnovan 970. godine.
 • Biblioteka u Aleksandriji bila je najveća biblioteka u Starom svetu.
 • Egipat je bio prva zemlja koja je izgradila kanal između Crvenog mora i Sredozemnog mora, poznat kao Suecki kanal.
 • Egipatska kuhinja je jedna od najstarijih kuhinja na svetu, sa receptima koji datiraju još iz doba vladavine faraona.
 • Egipćani su bili prvi koji su koristili kvasac za pravljenje hleba.
 • U Drevnom Egiptu mačke su bile obožavane, a ubistvo mačke, čak i nenamerno, smatrano je ozbiljnim zločinom.
 • Staroegipatska medicina bila je jedna od najnaprednijih u starom svetu.
 • Asuan na Nilu je jedno od najsunčanijih mesta na svetu.
 • Danas je Egipat najnaseljenija zemlja u Africi i na Bliskom istoku.
 • Egipatska Knjiga mrtvih nije zapravo knjiga, već kolekcija tekstova i čini koji je trebalo da pomognu duši da pređe u zagrobni život.
 • Iako je vladala Drevnim Egiptom, Kleopatra nije bila prave egipatske krvi, već je bila iz dinastije koju je osnovao Ptolomej, general Aleksandra Velikog.
 • U Egiptu postoji 5 lokaliteta uvrštenih na UNESCO-vu svetske baštine, uključujući piramide, hramove i istorijski deo grada Kaira.
 • Danas je Egipat popularna destinacija za ronjenje, posebno na Crvenom moru.
 • Sahara, najveća topla pustinja na svetu, zauzima veliki deo teritorije Egipta.
 • U Egiptu je otkrivena najstarija poznata stolica.
 • Svetski poznata igračka, jo-jo (engl. yo-yo), verovali ili ne, potiče iz Starog Egipta.
 • Lotos je bio simbol Gornjeg Egipta, dok je papirova biljka simbolizovala Donji Egipat.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *