Kratka biografija kralja Čarlsa III

Podeli

Kralj Čarls III, vladar Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta, predstavlja istaknutu figuru današnjice.  Došao ja na kraljevski presto nakon smrti svoje majke britanske kraljice Elizabete II. Pre dolaska na presto imao je dugu „karijeru“ kao Princ od Velsa.

Kratka biografija kralja Čarlsa III
Fotografija;: Javno vlasništvo

Kralj Čarls III je stupio na britanski presto 8. septembra 2022. godine nakon smrti kraljice Elizabete II. Kada je seo na presto imao je 73. godine, pa je tako Čarls postao najstarija osoba koja je ikada stavljena kruna na glavu.

Školovanje kralja Čarla III i preuzimanje dužnosti

Čarls Filip Artur Džordž, prvorođeni sin pokojne kraljice i bivšeg vojvode od Edinburga, princa Filipa, došao je na svet 14. novembra 1948. godine u Bakingemskoj palati. Čarls je posato naslednik britanskog prestola od trenutka rođenja.

Osnovno obrazovanje je stekao u Hil Haus školi u Londonu, potom je upisao Čim školu, a nakon toga Gordonstoun školu u Škodskoj. Čarls je studirao arheologiju, antropologiju i istoriju na Triniti koledžu u Kembridžu.

Bio je počasni pilot RAF-a. Kao naslednik kraljevske krune, Čarls je preuzeo svoje prve službene zadatke tokom 70-ih prošlog veka, dok je istovremeno imao priliku da provede neko vreme i sa Kraljevskom mornaricom. Uvek je verno služio svojoj zemlji.

Privatan život kralja Čarsla III

Po povratku svojim civilnim obavezama, kralj Čarls je bio sve više pod pritiskom porodice i građana monarhije da pronađe sebi suprugu. Povezivali su ga sa mnogim lepoticama iz visokog društva, uključujući i Kamilu Šand, koju je upoznao početkom sedamdesetih godina, ali na kraju je izabrao Lejdi Dajanu Spenser, stidljivu nastavnicu predškolske dobi, koja je tada imala samo 19 godina. Njihovo venčanje, koje je održano u londonskoj katedrali Sv. Pavla 29. jula 1981. godine, pratilo je 750 miliona gledalaca širom sveta.

Sa princezom Dajanom Čarls je dobio dva sina, princa Vilijama rođenog 21. juna 1982. godine i princa Harija, rođenog 15. septembra 1984. godine.

Nekoliko godina je stanje u njihovom braku bilo predmet žestoke pažnje, a 1992. godine su konačno objavili da se razvode. Za oboje je to bio izuzetno težak period, ali i za samu monarhiju, jer su mediji počeli da dovode u pitanje mesto kraljevske porodice u britanskom društvu. U jednom televizijskom dokumentarcu iz sada već davne 1994. godine, Čarls je priznao da ima vezu sa svojom bivšom devojkom Kamilom Parker Bouls.

Smrt Lejdi Di i povratak Kamile

Čarls i Dajana razveli su se avgustu 1996. godine. Međutim, samo godinu dana kasnije, Dajana je tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Zbog nemilog događaja, monarhija je bila izložena oštroj kritici.

Ipak, u narednim godinama, javnost je počela da u budućem kralju vidi sliku posvećenog oca, pružajući im nežnu podršku kroz njihovu tugu.

U isto vreme, Kamila, koja je tokom vremena zauzela sve značajniju ulogu, postala je nerazdvojni saputnik Čarlsa. Kada se princ 2003. godine preselio u Klarens Haus, kuću koja je nekada pripadala Kraljici majci, Kamili su u istoj dodeljene privatne prostorije. Zvanični izveštaj finansijskih troškova budućeg kralja Čarlsa III je godinu dana posle selidbe sadržao i neke od Kamilinih ličnih izdataka.

Novi brak i unuci

U februaru 2005. godine objavljeno je da će par stupiti u brak, a dva meseca kasnije, 9. aprila 2005. godine, konačno su zakoračili ka oltaru u civilnoj ceremoniji, uz prisustvo malog broja prijatelja i članova porodice.

Stoički je izdržao skandal koji mu je priredio mlađi sin Hari, a koji je potresao ne samo život Čarlsa III, već i čitave kraljevske porodice.

Čarls je sada ponosni deda svojih petoro unučadi – princa Džordža, princeze Šarlotu, princa Luisa, princa Arčija i princeze Lilibet. Dok su napetosti porasle između kraljevske porodice i njegovog najmlađeg sina, princa Harija i njegove supruge Megan, Čarlsov poziv paru da mu se pridruže na krunidbi ukazuje da veza između njih nije potpuno prekinuta.

Sfere intersovanja

Tokom godina kao naslednik prestola, Čarls je pokazao duboko interesovanje za arhitekturu, zaštitu životne sredine i zdravlje.

Kao osnivač Princezine fondacije (The Prince’s Trust), Fondacije princa (The Prince’s Foundation) i Fonda za dobrotvorne svrhe princa od Velsa (PWCF), Čarls je sarađivao sa mnogim organizacijama tokom svoje vladavine. Kao princ od Velsa, Čarls je postao poznat kao jedan od najglasnijih članova britanske kraljevske porodice, koji je hrabro iznosio svoje stavove o raznim pitanjima koja su mu bila bliska, poput klimatske krize.

Budući da je kralj, od Čarlsa se očekuje da se suzdržavati od svoje otvorenosti po pitanju stavova, jer se od monarha očekuje da bude neutralan prema britanskim ustavnim konvencijama. Međutim, bez sumnje će vladati sa istinskom brižnošću za pitanja koja mu leže na srcu i nastaviće da podržava mnoge dobrotvorne organizacije sa kojima je sarađivao i koje je sam osnovao tokom više od 60 godina svog nasledničkog perioda.

Čarls i Srbija

Sadašnji kralj Čarls III je posetio Srbiju 2016. godine. Tom prilikom posetio je Kalemagdan, neke od naših manastira, ali i ceremoniju koja je organizovana povodom stogodišnjice Cerske bitke.

Nije tajna da je Čarls III svoj istinski verski put našao u pravoslovanoj veri, koju je na njega preneo njegov otac, princ Filip. Dok je bio prestolonaslednik, svoj duhovni mir je nalazio na Svetoj Gori. Takođe, pomogao je i manastir Hilandar posle stravičnih požara koji su ga zadesili početkom ovog veka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *