Po čemu se izdvaja Kapadokija?

Podeli

Fascinantna mešavina istorije, kulture i jedinstvenih prirodnih lepota, Turska je zemlja koja je poznata po bogatoj istoriji, izuzetnoj kulturi i jedinstvenim pejzažima. A među njenim brojnim atrakcijama, Kapadokija se ističe kao pravo čudo prirode i istorijski dragulj.

Kapadokija
Pexels / Maksim Romashkin

Sa neobičnim geološkim formacijama, podzemnim gradovima, pećinskim crkvama i prelepim pejzažima, Kapadokija je region koji pleni svojom jedinstvenošću i misterioznošću.

Locirana u centralnoj Anadoliji, Kapadokija se prostire na površini od oko 10,000 kvadratnih kilometara i obuhvata gradove:

 • Nevşehir
 • Kayseri
 • Aksaray
 • Niğde
 • Kırşehir

Regija je nastala usled vulkanskih aktivnosti pre nekoliko miliona godina, a vremenske prilike i erozija su tokom vekova oblikovale njenu jedinstvenu topografiju, stvarajući pejzaže koji izgledaju kao da su izašli iz neke druge dimenzije ili sa druge planete. Ove neobične stenovite formacije, poznate kao vilinski dimnjaci, postale su zaštitni znak Kapadokije i glavna atrakcija za turiste iz celog sveta.

Ali, Kapadokija nije samo prirodna atrakcija.

Ovaj region bio je dom za brojne civilizacije tokom hiljada godina, od Hetita, Frigijaca, Persijanaca, Rimljana i Vizantijaca, do Seldžuka i Otomana. Svaka od ovih civilizacija je ostavila svoj trag u arhitekturi, umetnosti i kulturi Kapadokije, stvarajući bogatu istorijsku tapiseriju koja dopunjava njen izuzetni prirodni pejzaž.

Danas, Kapadokija je popularna turistička destinacija, sa mnoštvom atrakcija i aktivnosti koje posetioci mogu da istraže. Bez obzira da li želite da se popnete na jedan od njenih slikovitih vilinskih dimnjaka, istražite njen lavirint podzemnih gradova, posetite drevne pećinske crkve uklesane u stene, ili doživite spektakularnu vožnju balonom na vrući vazduh iznad očaravajućih pejzaža, Kapadokija nudi nešto za svakog posetioca.

Putovanje u Kapadokiju je kao putovanje kroz vreme, gde istorija, priroda i kultura stvaraju magičnu mešavinu koja oduzima dah. Ovaj region je živopisni dokaz kako su ljudi tokom vekova uspeli da se prilagode i uspešno žive u skladu sa prirodom, čak i u najneobičnijim i najizazovnijim okruženjima.

Od vilinskih dimnjaka do podzemnih gradova, od drevnih pećinskih crkava do nezaboravnih vožnji balonom, Kapadokija je destinacija koja ostaje duboko urezana u sećanje svakog posetioca. Ovo je mesto gde se možete izgubiti u čarima prošlosti, dok istovremeno uživate u jedinstvenim prirodnim lepotama i u toploj dobrodošlici turskog naroda.

Jednom kada posetite Kapadokiju, shvatićete zašto je ovaj region toliko poseban i zašto privlači milione posetilaca svake godine.

Čarolija Kapadokije

Smeštena i centralnom delu Anadolije, Kapadokija je sačinjena od prirodnih litica, pećinskih gradova, podzemnih crkava i domova uklesanih u stene. Izuzetni geološki oblici nastali su kao rezultat erupcija vulkana, erozije i vremenskih prilika, stvorili su jedinstveni pejzaž koji očarava posetioce iz celog sveta.

Čitava regija je prepoznatljiva po vilinskim dimnjacima – stenovitim formacijama koje izgledaju kao tornjevi, minareti ili čak šeširi za čarobnjake. Sa hiljadama godina istorije koja seže do doba Hetita, Kapadokija je poprište raznih civilizacija, uključujući Rimsko, Vizantijsko i Otomansko carstvo, što se jasno vidi kroz njenu bogatu kulturu i arhitekturu.

Kada kročite na tlo Kapadokije, otkrivate svet fascinantne lepote i istorijskog značaja. Njeni podzemni gradovi, kao što su Derinkuyu i Kaymaklı, pružaju uvid u život drevnih civilizacija koje su se skrivale od neprijatelja u ovim dubokim lavirintima. Ti podzemni gradovi, od kojih neki sežu do dubine od 8 nivoa ispod zemlje, predstavljaju remek-dela inženjeringa i odlučnosti.

Göreme Open Air Museum je još jedna obavezna destinacija. Ovaj UNESCO-ov svetski kulturni spomenik dom je za neke od najbolje očuvanih fresaka i ikona ranog hrišćanstva, koje se mogu videti u njegovim pećinskim crkvama i manastirima.

Baloni na vrući vazduh i pešačke ture, sasvim sigurno su najveće atrakcije koje nudi Kapadokija. Kako se dan budi, nebo se ispunjava stotinama balona koji se polako uzdižu iznad očaravajućih pejzaža, pružajući posetiocima panoramski pogled koji se ne može uporediti ni sa jednim drugim.

Kapadokija nije samo prirodni i istorijski dragulj, već je i dom za toplu i gostoljubivu kulturu. Izuzetno ukusna turska kuhinja, bogata istorija i umetnost, kao što su keramika i tepisi, te tradicionalna turska muzika i plesovi, samo su neki od aspekata koje posetioci mogu da iskuse.

U Kapadokiji se svake godine održavaju i brojni festivali, uključujući Festival vazdušnih balona i Festival vina. U Goreme se nalazi Love Valley, dolina sa nizom vilinskih dimnjaka koji imaju neobičan falusni oblik.

Zanimljivosti o Kapadokiji

 • Glavni grad Kapadokije, Goreme je bio nekada monaški centar. A čitava regije je bila važan deo Puta svile u prošlosti. U Avanosu, još jednom od kapadokijskih gradova, postoji tradicija izrade keramike koja datira iz hetitskog perioda.
 • Hrišćanstvo se u Kapadokiji širilo već u 3. veku, mnogo pre nego što je postalo zvanična religija Rimskog carstva.
 • Karakteristični vilinski dimnjaci često su ukrašeni svetlim bojama za vreme festivala.
 • Zbog svoje istorije i jedinstvenog pejzaža, Kapadokija je popularna destinacija za venčanja.
 • Mnoge pećinske crkve u Kapadokiji još uvek imaju očuvane freske i ikone, uprkos vekovima erozije.
 • Zimi, Kapadokija može biti prekrivena snegom, što stvara zaista magičan pejzaž.
 • Jedna od najpoznatijih pećinskih crkava u Kapadokiji je Crna crkva, preoznatljiva po impresivnim freskama.
 • U podzemnim gradovima Kapadokije nalaze se sve neophodne prostorije za život, uključujući skladišta za hranu, vinske podrume, crkve i stambene prostore.
 • Mesto Üçhisar je dom za najviši vilinski dimnjak u Kapadokiji, poznat kao Üçhisar kula.
 • Kapadokija je dom za mnoge vrste ptica, uključujući sokolove, orlove i lastavice.
 • Pored vilinskih dimnjaka, Kapadokija je poznata i po kanjonima, dolinama i pećinama.
 • U regiji postoji više od 30 podzemnih gradova koji datiraju iz vizantijskog perioda, a poznata je i po podzemnim vinarijama.
 • Podzemni gradovi su korišćeni kao skloništa za stanovnike tokom invazija.
 • Većina kuća u Kapadokiji je izrađena od lokalnog kamena, što doprinosi jedinstvenom izgledu regije.
 • U Kapadokiji se nalazi i nekoliko prirodnih termalnih izvora.
 • Regija je bila popularno mesto za monahe u ranom hrišćanstvu, koji su često živeli u izolovanim pećinama.
 • Brojne crkve u Kapadokiji su ukrašene freskama koje prikazuju razne biblijske priče.
 • Pasabag dolina je poznata po svojim vilinskim dimnjacima sa više „glava“.
 • U regiji postoji više od 600 crkava.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *