Prvi seks  – sve što treba da znate

Podeli

Kako sazrevate, počinjete i da razmišljate o prvom seksu. Pitaćete se kakav je to osećaj, kako da se nosite sa bilo kakvom anksioznošću koja može da ga prati i kako da budete bezbedni? I sve su to normalna pitanja, prosto zato što vam ta tema nije poznata.

Prvi seks  - sve što treba da znate

Verovatno vam mnogo stvari prolazi kroz glavu ako prvi put razmišljate o seksu. Možda se pitate da li će se vaše telo promeniti ili će vas boleti? U daljem tekstu pokušaćemo da vam damo odgovor na mnoga pitanja o prvom seksu.

Šta se dešava sa telom kada imate seks?

Vaše telo neće pokazivati nikakve „izdajničke“ znakove nakon što imate prvi seks. Jedini način na koji će neko znati da ste imali seks je ako mu/joj vi to kažete ili to umesto vas neko drugi učini.

Dok imate seks, možete teško disati i znojiti se, a vaša koža može postati crvena. Ove promene su uzrokovane fizičkom prirodom seksa. Takođe, vaša vulva može postati otečena zbog povećanog protoka krvi. Nakon seksa, vaše telo će se vratiti u normalu, baš kao i posle vežbanja.

Većina žena se rađa sa himenom (membrana u vagini), koji se može rastegnuti ili pocepati tokom vežbanja, prvog seksa ili drugih aktivnosti. Tokom prvog seksa, himen se može istegnuti i možda će se javiti krvarenje ako pukne. Međutim, krvarenje se ne dešava uvek tokom prvog seksa. Mnogi devojke su već nehotice probile himen pre nego što su ikada imale seks. Ako ste zabrinuti zbog krvarenja, ležanje na peškiru ili tkanini tamne boje može sprečiti pojavu mrlja.

Možda vas zanima i da li žene vole starije muškarce?

Da li je prvi seks bolan?

Veliki deo anksioznosti oko prvog seksa je usredsređen na to da li će boleti. Ako se opustite, osećate prijatno i obratite pažnju na svoje telo, verovatno neće biti bola. Ono što biste mogli da osetite je malo neprijatnosti, jer vam je ovo iskustvo novo.

Ako osećate bol, to je više nego verovatno uzrokovano trenjem. Trenje tokom penetrativnog seksa nastaje kada nema dovoljno vaginalnog podmazivanja (vaginalana lubrikacija), da bi se olakšao ulazak penisa, koji tom prilikom prodire u vašu vaginu. Dobro je da pre prvog seksa imate sa partnerom dužu predigru, kako biste se opustili i kako bi vaša vagina postala vlažnija.

Ukoliko vas hvata trema i znate da ne možete do kraja da se opustite, korišćenjem lubrikanta može učiniti seks udobnijim i prijatnijim.

Da li možete doživeti orgazam tokom prvog seka?

Kada vaš partner i vi odlučite da imate seks po prvi put, možda ćete verovati da će to biti magično kao što se često prikazuje u filmovima. Međutim, moguće je da vaš prvi put neće biti ni približno tako prijatan ili dobro koreografisan.

Za mnoge, prvi seks je uglavnom nezgodan i pomalo neprijatan događaj. Povrh toga, oboje ćete možda biti nervozni. U ovakvim okolnostima može biti teško postići orgazam i to je sasvim normalno. U stvari, seks bez orgazma može biti prilično prijatan i može biti dobar način da se vaš partner i vi dodatno povežete.

Da li možete zatrudneti nakon prvog seksa?

U nekim društvima postoji mit da ne možete zatrudneti kada imate seks prvi put. Ovo je laž. Ako ste već počeli da dobijate menstruaciju, možete zatrudneti ako imate seks.

Ako ne želite da zatrudnite, treba da koristite zaštitu ili da se završni čin seksa sa muške strane odvija van vagine. Mada su prezervativi uvek poželjni i to ne samo kao vid zaštite od neželjene trudnoće, nego i od mnogih, polno prenosivih bolesti.

Da li možete zatrudneti nakon prvog seksa?

Prvi seks: evo kako da smanjite anksioznost

Ukoliko imate prvi seks, možda ćete se osećati uznemireno. Ovo je uobičajeno i potpuno normalno. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti da se nosite sa ovom anksioznošću.

Pravi partner

Neka istraživanja pokazuju da je veća verovatnoća da ćete imati i psihičko i fizičko zadovoljstvo kada imate prvi seks sa nekim kome verujete i sa kim imate stabilnu vezu. Biti sa nekim kome verujete može vam pomoći da se osećate sigurnije i bolje kontrolišete situaciju.

Prijatno mesto

Ako želite da imate prvi seks, ali ste zabrinuti zbog toga, planirajte da to uradite na mestu koje vam je prijatno. Nepoznata lokacija može otežati fokusiranje i uživanje u onome što se dešava.

Predigra

Anksioznost zbog prvog seksa je prilično uobičajena. Međutim, predigra može pomoći u smanjenju vaše zabrinutosti. Predigra uključuje mnogo ljubljenja i dodirivanja, što vam može pomoći da se osećate ugodnije i po pitanju svog tela i u odnosu sa partnerom.

Lagan ritam

Mnogo anksioznosti može proizaći iz pokušaja da što pre završite, kako biste prešli na sledeći korak. Možda ćete razmišljati o tome šta treba da radite i šta je sledeće. Ako jeste, odvojite trenutak da se usredsredite i fokusirate na sadašnjost, puštajući da se stvari dešavaju prirodno.

Neki ljudi žure da postignu orgazam. Ne žurite jer to može učiniti seks opuštenijim i prijatnijim iskustvom.

Pokušajte ponovo kasnije

Uobičajeno je da prvi put nije savršen odnos. Međutim, to ne znači da će prvi seks uvek biti takav. Iskustvo čini čuda. Uvek možete seks ponoviti kasnije kada se osećate ugodnije. Najbolje vreme za seks je kada ga želite, a ne samo kada vaš partner to želi.

Prvi seks: bezbednost na prvom mestu!

Ako razmišljate o seksu po prvi put, trebalo bi da znate kako da se zaštitite od nebezbednog seksa. Nezaštićeni seksualni odnos može vam doneti infekcije. Takođe može izazvati neželjenu trudnoću.

Rizik od zaraze je mnogo veći ako ne koristite zaštitu tokom seksa. Neke polno prenosive infekcije koje možete dobiti seksualnim putes su sledeće: hlamidija, HIV, hepatitis B i C, genitalni herpes, sifilis itd.

Neke od navedenih bolesti mogu se lečiti antibioticima, dok su neke neizlečive i mogu imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Za HIV nema leka, ali postoje lekovi koji mogu skoro potpuno da potisnu virus. Ako se ne leči, HIV se može razviti u SIDU, kojoj nema leka. Korišćenje kondoma tokom seksualnog odnosa značajno će smanjiti rizik od zaraze.

prvi seks kontracepcija

Kontracepcija

Osim ako ne planirate da imate bebu, treba da koristite kontracepciju da biste smanjili verovatnoću trudnoće.

Možete se odlučiti za metode barijere kao što su kondomi, dijafragme ili cervikalne kape. Sva navedena zaštita sprečava spermu da stigne do jajne ćelije. Druge metode, poput pilule za kontrolu rađanja, menjaju vaše hormone kako jajna ćelija ne bi bila spremna za oplodnju. Samo kondomi štite i od trudnoće i od spolno prenosivih bolesi, ali važno je znati da nijedan metod zaštite nije 100 posto efikasan.

Prvi seks iskustva

Iskustva preuzeta sa tinejdžerskog portala Seventeen.

„Imali smo 17 godina i tražili smo priliku da nečiji roditelji ne budu kod kuće, kako bi imali prvi seks. Za  Badnje veče, njegovi roditelji su otišli ​​kod prijatelja. Sećam se, bila sam mnogo nervozan – mislim da smo oboje bili. Pa smo zapalili sveće i sve radili polako. Da budem iskren, bolelo je… Ali osim toga, mislim da je bilo prilično savršeno, ako uzmemo u obzir da smo oboje to veće izgubli devičanstvo.” — Debi, 22

„Bilo smo u njegovoj sobi i sami u kući. Sve je nekako išlo prirodnim tokom. Nije bilo bolno, ali iskreno se nije bilo ni savršeno prijatno. A onda posle 1 do 2 minuta bilo je gotovo.” – Jasmin, 21

„Izgubila sam nevinost sa nekim do koga mi je tada zaista stalo, što mi sada ne znači ništa, ali mi je tada bilo važno. Bilo je kasno u noć i bili smo na zadnjem sedištu njegovog automobila. Bila sam stvarno nervozna, ali on je bio strpljiv i uspeo je da se osećam prijatno i čak seksi. Ne žalim ni za čim i na tome sam zahvalan.” — Dženifer, 22

„Nije bilo ništa kako sam zamišljala.  U početku je bilo prijatno, ali onda niotkuda sam postala veoma nervozna. Tada mi je partner rekao da ne moramo da nastavimo ako ne želim, ali ja nisam htela da stanemo. Bilo je veoma bolno, do te mere da sam morali da prestanemo. Osećala sam se posramljeno, pre svega jer sam zamišljala sve to drugačije i mislila sam da je moj partner veoma razočaran tim iskustvom. Međutim, on je bio pun razumevanja: rekao je da je u redu, da je njemu važno samo da ja budem dobro i da ne moramo da nastavimo. Zbog tih reči osećala sam se mnogo bolje… Inače, i dalje  svmo zajedno, dve i po godine kasnije posle tog ne baš prijatnog iskustva.“ — Kejti, 24

„Imala sam 16 godina. Dečko i ja smo tada bili zajedno oko osam meseci i stvari su postajale ozbiljne, pa smo odlučili da imamo prvi seks. Očekivala sam da će biti tako lepo i neverovatno, ali umesto toga bilo je tako bolno. To je trajalo samo nekoliko sekundi.“ – Kejtlin, 20 godina


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *