Šta je lubrikant i kako se koristi?

Podeli

Supstanca koja se koristi za smanjenje trenja između površina koje se međusobno dodiruju poznata je kao lubrikant. Koristi se kako bi se olakšalo klizanje, smanjilo habanje i sprečile povrede ili iritacija koje mogu nastati kao rezultat trenja.

šta je lubrikant i kako se koristi
Pexels: Jan Kopřiva

Lubrikanti se koriste u različitim kontekstima, uključujući industriju, medicinu, seksualno zdravlje i mnoge druge oblasti.

Konkretno, u industriji, lubrikanti se koriste za podmazivanje mašina, alata i opreme kako bi se osiguralo njihovo pravilno funkcionisanje i produžila njihova trajnost, dok se u medicini koriste za olakšavanje umetanja medicinskih instrumenata, kao što su kateteri ili endoskopske sonde, ali i za smanjenje iritacije koja može nastati tokom medicinskih postupaka.

U kontekstu seksualnog zdravlja, lubrikanti se koriste za olakšavanje penetracije tokom seksualnih aktivnosti i smanjenje trenja koje može izazvati nelagodu ili povrede. Oni mogu biti na bazi vode, na bazi silikona, na bazi ulja ili drugih supstanci, a odabir lubrikanta obično zavisi od ličnih preferencija i potreba.

Čemu služi lubrikant?

Ukratko, lubrikant je proizvod koji se koristi za smanjenje trenja između površina, poboljšanje klizanja i smanjenje iritacija ili povreda koje mogu nastati tokom različitih aktivnosti.

Lubrikant je proizvod koji se koristi za smanjenje trenja između površina koje se međusobno dodiruju.

Lubrikanti vrste

Postoje različite vrste lubrikanata, a svaka od njih ima svoje karakteristike, prednosti i polje primene.

Osnovne vrste lubrikanata su:

  • Lubrikant na bazi vode se najčešće koristi i pogodan je za sve vrste seksualnih aktivnosti, uključujući upotrebu kondoma i seksualnih dodataka. Takođe, lako se ispira vodom i obično ne ostavlja fleke na odeći ili posteljini. Osim toga, lubrikant na bazi vode je obično manje iritantan za kožu i lako se uklapa sa prirodnom lubrikacijom tela.
  • Silikonski lubrikant je dugotrajniji od onih na bazi vode i ima glatku teksturu. Idealan je za upotrebu u vodi, jer se ne rastvara u vodi i pruža dugotrajno podmazivanje. Silikonski lubrikanti su takođe pogodni za analni seks, jer su gušći i stvaraju dugotrajniji sloj. Međutim, nekompatibilni su sa kondomima i seksualnim igračkama koje su napravljene od silikona.
  • Lubrikant na bazi ulja je najbogatiji i najgušći tip lubrikanta. Pruža dugotrajno podmazivanje i obično je veoma hidratantan za kožu. Međutim, ovi lubrikanti nisu kompatibilni sa kondomima, jer mogu oštetiti lateks i povećati rizik od pucanja. Takođe, mogu ostaviti fleke na odeći i posteljini, pa se preporučuje njihovo korišćenje sa zaštitnim prekrivačima.
  • Hibridni lubrikant kombinuje osobine lubrikanata na bazi vode i silikona. Zapravo pruža dugotrajno podmazivanje i glatku teksturu, a uz to je i kompatibilan sa kondomima i većinom seksualnih igračaka. Ovi lubrikanti su popularni zbog svoje univerzalne primene i dugotrajnog delovanja.
  • Prirodni lubrikant je napravljen od prirodnih sastojaka kao što su aloja vera, ulje kokosa ili ulje jojobe. Takvi lubrikanti su blagi za kožu i obično imaju manje hemikalija u svom sastavu. Međutim, oni mogu imati kraće trajanje i manju sposobnost podmazivanja u poređenju sa sintetičkim lubrikanatima.

Postoje lubrikanti koji imaju dodatne sastojke ili osobine, kao što su lubrikanti sa dodatkom vitamina E ili aloe vere za hidrataciju, ili lubrikanti sa dodatkom mentola za efekat hlađenja ili zagrevanja. Ovi lubrikanti mogu pružiti dodatne prednosti ili senzacije tokom seksualnih aktivnosti.

Kantarionovo ulje kao lubrikant

Iako se kantarionovo ulje tradicionalno koristi u medicini, ipak može biti problematično kao lubrikant.

Kantarionovo ulje može izazvati iritaciju kod nekih ljudi, posebno ako su osetljivi na biljke iz porodice kantariona ili ako imaju alergiju na neke sastojke ulja. Zbog toga, ako nikada niste koristili kantarionovo ulje na koži, preporučuje se prvo napraviti test na malom delu kože kako biste proverili da li postoji reakcija.

Takođe, kantarionovo ulje kao lubrikant može oštetiti kondome jer može izazvati pucanje ili propadanje lateksa, što može povećati rizik od neželjene trudnoće ili prenošenja seksualno prenosivih infekcija.

S obzirom na ove potencijalne nedostatke, preporučuje se korišćenje lubrikanata koji su posebno formulisani za seksualne aktivnosti, posebno one koji su dermatološki testirani, hipoalergeni i kompatibilni sa kondomima i seksualnim igračkama. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige, uvek je najbolje konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe bilo kakvog lubrikanta, uključujući i kantarionovo ulje.

Kokosovo ulje kao lubrikant

Prirodni proizvod koji se dobija iz mesa kokosa, kokosovo ulje kao lubrikant ima nekoliko potencijalnih koristi, ali postoji nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir kada se koristi u te svrhe.

Naime, kokosovo ulje kao lubrikant može oštetiti lateks kondome, što povećava rizik od pucanja ili propadanja kondoma. U tom smislu, ako koristite kondome, preporučuje se izbegavanje kokosovog ulja kao lubrikanta.

Kokosovo ulje je prirodno masno ulje i može biti gušće od drugih lubrikanata na bazi vode ili silikona, što može uticati na osećaj tokom seksualnih aktivnosti i može biti teže rasporediti ga ili naneti.

Iako postoje neki korisni aspekti kokosovog ulja, kao što su hidratacija kože i prirodni sastav, treba biti oprezan prilikom korišćenja kokosovog ulja kao lubrikanta. Ako odlučite da ga koristite, preporučuje se da ga koristite samo u monogamnom odnosu i da budete svesni mogućih rizika. Takođe je važno uraditi test na malom delu kože kako biste proverili da li postoji bilo kakva reakcija pre nego što ga koristite tokom seksualnih aktivnosti.

Maslinovo ulje kao lubrikant

Maslinovo ulje je prirodni proizvod koji se dobija iz maslina i može se koristiti kao alternativa konvencionalnim lubrikantima. Međutim, postoje neki važni faktori koje treba uzeti u obzir kada se koristi maslinovo ulje kao lubrikant.

Pored toga što može oštetiti lateks kondome, a što povećava rizik od pucanja ili propadanja kondoma, maslinovo ulje je prirodni proizvod koji može postati kontaminiran bakterijama ili gljivicama tokom korišćenja, a opet to može povećati rizik od infekcija ako se koristi maslinovo ulje kao lubrikant, posebno za vaginalni ili analni seks.

Maslinovo ulje ima karakterističan miris i ukus koji neki ljudi vole, dok drugi ne. Ovo može biti važno ako planirate da ga koristite tokom oralnog seksa.

Medicinski vazelin kao lubrikant

Poznat i kao beli vazelin, medicinski vazelin kao lubrikant može takođe biti korišćen, ali treba imati na umu i prednosti, ali i mane njegovog korišćenja u te svrhe.

Medicinski vazelin može oštetiti lateks kondome, a često se i vrlo teško ispira sa kože, što može dovesti do nakupljanja bakterija ili gljivica. Treba imati na umu i da je medicinski vazelin kao lubrikant veoma gust i mastan proizvod, što može uticati na osećaj tokom seksualnih aktivnosti. Može biti teže nanositi ili raspoređivati, i može otežati penetraciju.

Kako se koristi lubrikant iskustva

Korišćenje lubrikanta može biti relativno jednostavno, ali postoje neki koraci koje treba uzeti u obzir kako bi se osiguralo optimalno iskustvo.

Prvo, odaberite lubrikant koji odgovara vašim potrebama i preferencijama. Različite vrste lubrikanata imaju različite teksture, osobine i kompatibilnost sa kondomima i seksualnim igračkama. Prilikom odabira, razmislite o vašim preferencijama u vezi sa sastojcima, teksturama i mirisima.

Pre nego što počnete sa seksualnim aktivnostima, pripremite sve što vam je potrebno, uključujući lubrikant. Ako koristite kondome, uverite se da su oni na dohvat ruke.

Nanesite lubrikant na površinu koja će doći u kontakt sa kožom ili seksualnom igračkom. Možete staviti lubrikant direktno na kožu ili ga naneti na spoljni deo kondoma ili na površinu seksualne igračke.

Rasporedite lubrikant ravnomerno po površini koja će biti podmazana. Ovo će osigurati bolje podmazivanje i smanjiti trenje tokom seksualnih aktivnosti.

Ukoliko primetite da je potrebno više lubrikanta tokom seksualnih aktivnosti, slobodno ga dodajte po potrebi. Možete ponovo naneti lubrikant direktno na kožu, kondom ili seksualnu igračku.

Nakon završetka seksualnih aktivnosti, uverite se da ste očistili sve površine koje su bile podmazane. Lubrikant se može lako isprati vodom, ali možda će biti potrebno koristiti sapun ili sredstvo za čišćenje za uklanjanje masnoće, što sve zavisi od toga koji lubrikant ste koristili.

Uvek pročitajte uputstva proizvođača i vodite računa o mogućim alergijskim reakcijama ili iritacijama. Ako primetite bilo kakve neobične reakcije, prestanite sa korišćenjem lubrikanta i posavetujte se sa lekarom.

U suštini, korišćenje lubrikanta je prilagođeno individualnim potrebama i preferencijama, pa eksperimentišite sa različitim tipovima lubrikanata dok ne pronađete onaj koji vam najviše odgovara. Važno je osigurati udobnost, sigurnost i zadovoljstvo tokom seksualnih aktivnosti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *