Šta je špiritus i zašto je opasan?

Podeli

Zabava i druženje često idu ruku pod ruku sa alkoholom. Ali šta se dešava kada zabava i druženje postanu rizični baš zbog alkohola? Špiritus, sa svojim visokim procentom alkohola, često se povezuje sa odličnim zabavom, ali bolna istina je da čašica žestine krije ozbiljne opasnosti.

šta je špiritus i zašto je opasan
Pexels: Nairod Reyes

Šta je špiritus?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića, predstavljaju alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola (alkohola).

Obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%). Dok umereno konzumiranje bilo kog alkoholnog pića može imati negativne efekte, špiritus predstavlja poseban rizik zbog visokog procenta alkohola.

Špiritus se proizvodi destilacijom fermentisanih tečnosti, kao što su žitarice (votka, viski), voće (rakija, šljivovica), ili melasa (rum). A može i da se dobije veštačkim putem. Ovaj proces koncentrizuje etanol, što daje špiritusu njegovu jačinu i karakterističan „pekući“ ukus. Zbog toga, špiritus se obično konzumira u manjim količinama nego druga alkoholna pića.

Zašto je špiritus opasan?

Visoka koncentracija alkohola u špiritusima dovodi do brže apsorpcije etanola u krvotok, što dovodi do sledećeg:

  • oštećenja mozga i kognitivnih funkcija
  • poremećene koordinacije i motorike
  • oštećenja jetre i drugih organa
  • zavisnosti
  • rizika od ozleda, nesreća i agresivnog ponašanja

Pored toga, špiritus se često konzumira brzo i u većim količinama zbog svog „pekućeg“ ukusa, što dodatno povećava rizike.

Koliko je špiritus opasan za tinejdžere?

Tinejdžeri su posebno ranjivi na efekte alkohola zbog njihovog mozga koji se još razvija. Konzumiranje špiritusa u ovoj životnoj dobi može dovesti do:

  • trajnih oštećenja mozga i kognitivnih funkcija
  • poremećaja u razvoju mozga
  • povećanog rizika od zavisnosti
  • problema u školi, odnosima i socijalnom životu
  • povećanog rizika od ozleda, nesreća i riskantnog ponašanja

Zbog toga je preporučeno da tinejdžeri uopšte ne konzumiraju alkohol, a posebno ne špiritus.

Špiritus predstavlja alkoholno piće sa visokim rizicima za zdravlje i sigurnost, bez obzira na životnu dob. Za tinejdžere, opasnost od konzumiranja špiritusa je još veća zbog razvoja mozga. I umereno konzumiranje bilo kog alkoholnog pića je rizično, a špiritus zahteva posebnu opreznost pre svega zbog svoje jačine.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *