Šta simbolizuje Natalijina ramonda?

Podeli

Natalijina ramonda ili Cvet feniks, kako se pretpostavlja vodi poreklo iz Afrike. Nazvan je po srpskoj kraljici Nataliji Obrenović.

Šta simbolizuje Natalijina ramonda?

Dvorski i lični lekar tadašnjeg srpskog kralja Milana Obrenovića, Sava Petrović zaslužan je za otkriće ovog cveta. Tokom istraživanja okoline Niša, uočio je svet koji pripada porodici Gesneriaceae, a zatim je u saradnji sa Josifom Pančićem 1884. godine dao opis te biljke i nazvao je Natalijina ramonda, po supruzi srpskog kralja Milana Obrenovića.

Zašto se naziva i Cvet feniks?

Slično kao što se feniks izdiže iz pepela, Natalijina ramonda koja se potpuno osuši, može ponovo da oživi nakon zalivanja.

Stručno objašnjenje te neobične pojave, koju imaju još samo dve cvetnice, glasi da zahvaljujući anabiozi, ovaj cvet ima mogućnost da ponovo oživi.

Ova endemska vrsta, osim na području Srbije, raste i na severu Grčke, ali i na teritoriji Republike Severne Makedonije.

Natalijina ramonda (lat. Ramonda nathaliae) je uvrštena na Listu retkih, ugroženih i endemskih biljaka Evrope. Na teritoriji Republike Srbije je kao prirodna retkost zaštićena zakonom.

Šta simbolizuje ovaj cvet?

Natalijina ramonda – simbol

Državni praznik Dan primirja u prvom svetskom ratu se u Srbiji obeležava svake godine 11. novembra, kao spomen na 1918. godinu.

Upravo je Cvet feniks simbol tog praznika, baš zbog svoje osobine da nakon zalivanja, čak i ako je potpuno osušena, oživi, što je vezano za simbolično oživljavanje srpske vojske tokom Velikog rata.

Kada se nosi Natalijina ramonda?

Kako na sam dan kada se obeževa sećanje na 11. novembar 1918. godine i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, tako isto i nekoliko dana pre tog državnog praznika, mnoge javne ličnosti na reverima i odeći nose značku na kojoj je i simbol Cveta feniksa, budući da je upravo taj cvet zbog svoje karakteristike oživljavanja, uzet kao simbol borbe srpskog naroda tokom Velikog rata.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *