Top 5 destinacija na Peloponezu

Podeli

Poluostrvo koje je simbol drevne grčke istorije i kulturnog nasleđa, pruža turistima iz celog sveta jedinstvenu priliku da otkriju autentičnu Grčku. Sa svojim šarmantnim gradovima, impresivnim arheološkim nalazištima, kristalno čistim plažama i nepreglednim maslinjacima, Peloponez čini idealno mesto za istraživanje i opuštanje.

top 5 destinacija peloponeza
Pixabay/12019

Geografski izdvojen od ostatka kontinentalne Grčke Korintskim kanalom, Peloponez nudi autentično iskustvo koje spaja elemente modernog i tradicionalnog, klasičnog i savremenog. Ovde možete pronaći tragove antičkih civilizacija, posetiti zadivljujuća arheološka nalazišta, uživati u tišini maslinjaka ili se prepustiti čarima mirnih plaža.

Poznat i kao kolevka drevne grčke civilizacije, Peloponez je dom mnogim mestima koja su upisana na UNESCO-ovu listu svetske baštine.

1. Nafplio

Nekadašnja prestonica Grčke, predstavlja slikovitu mešavinu istorijskih epoha. Nafplio je dom za mnoštvo venecijanskih građevina i srednjovekovnih tvrđava koje očaravaju posetioce.

Uživajte u panoramskom pogledu na grad i more sa tvrđave Palamidi ili šetajte popločanim ulicama starog grada, gde možete otkriti šarmantne radnje i restorane. Kupajte se na obližnjim plažama ili posetite neki od lokalnih muzeja. Bivša prestonica Grčke i jedan od najlepših gradova na Peloponezu, Nafplio je prava destinacija za ljubitelje istorije i arhitekture. Pored predivnih venecijanskih građevina i srednjovekovnih tvrđava, posetioci mogu uživati i u nekim od najlepših plaža na ovom poluostrvu. Takođe, ne propustite posetu tvrđavi Palamidi koja dominira nad gradom.

2. Monemvasija

Poznata kao Grčki Gibraltar, Monemvasija je srednjovekovni grad izgrađen na stenovitom ostrvu koje je povezano sa kopnom tankim nasipom.

Grad očarava svojim uskim kaldrmisanim ulicama, impresivnim vizantijskim crkvama i venecijanskim zdanjima. Uživajte u lokalnoj kuhinji u nekoj od taverni, posetite lokalne radnje sa suvenirima ili se popnite na vrh brda da biste doživeli nezaboravan pogled na Egejsko more.

3. Mani

Jedinstvena regija na južnom Peloponezu ističe se zbog svoje burne istorije, surove prirode i specifične arhitekture.

Zajednice u Maniju su decenijama bile izolovane od ostatka Grčke, što je doprinelo razvoju jedinstvenog identiteta i kulture. Zato se tu mogu naći tipične kamene kule – simbol muškosti i moći. Areopolis, glavni grad regije, prelepo je mesto za posetu sa svojim impresivnim kamenim kućama i crkvama.

U blizini se nalaze i Diros pećine, čudesan podzemni svet pun stalaktita i stalagmita, a posebno je atraktivno što se tokom posete možete voziti čamcem. Pored toga, Mani je dom za brojne manastire, uključujući manastir Dekoulu koji datira iz 10. veka.

4. Olimpija

Mesto na kojem su se u antičko doba održavale antičke Olimpijske igre, Olimpija je pravo arheološko blago. Uz ruševine sportskih objekata, poput stadiona i borilišta, ovde se mogu videti i ostaci brojnih hramova, kao što je hram boga Zevsa, jedan od najvećih hramova u Antičkoj Grčkoj.

Posebno se ističe Herov altar, gde je zapaljena prva olimpijska vatra. Arheološki muzej u Olimpiji je dom za brojne artefakte, uključujući skulpture koje su preživele vekove, a posetioci mogu uživati u prelepoj prirodi koja okružuje ovaj značajni arheološki lokalitet.

5. Korint

Poznat po veličanstvenom kanalu koji spaja Egejsko more sa Jonskim, Korint je grad bogate istorije. Možete posetiti Antički Korint, gde se nalaze brojne impresivne ruševine, uključujući hram Apolona i antički trg. Takođe, iznad grada se uzdiže Akrokorint, tvrđava koja pruža spektakularan pogled na okolinu.

U blizini grada se nalazi i arheološki lokalitet Perahora, sa ostacima drevnog grada i hrama boginje Here. Posetioci mogu da uživaju u degustaciji lokalnih vina u brojnim vinarijama oko Korinta, ili da se opuste na prelepim plažama koje okružuju grad.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *