Trajna šminka za usne  – sve što treba da znate

Podeli

Trajna šminka za usne je postala neizostavna metoda koju sve veći broj ljudi koristi kako bi postigao savršen izgled usana. Uz brz rast industrije trajne šminke, sada je moguće dobiti željnu boju i sočnost usana koja traje, bez neprijatnosti koje donosi klasična šminka.

Trajna šminka za usne  - sve što treba da znate
Canva Pro – Elena Safonova

Ova jednostavna i relativno brza procedura dodaje boju usnama, ističe njihovu prirodnu lepotu i pruža dugotrajne rezultate. Zaboravite na lepljive i razmazane proizvode za usne – trajna šminka za usne je spas za sve ljubitelje savršeno naglašenih i negovanih usana.

Kako se radi trajna šminka za usne?

Trajna šminka za usne zapravo predstavlja oblik kozmetičkog tetoviranja, gde se koža usana tretira kako bi se implementirali pigmenti. Za isto se koristi specijalni pigment trajne šminke (PMU), umesto tradicionalnog inka za tetoviranje. Razlika je pre svega što PMU ink vremenom postepeno bledi.

Trajna šminka za usne se nanosi uz pomoć uređaja u obliku olovke koji ima vibrirajuću iglu koja delikatno nanosi pigment na kožu usana. A to se postiže stvaranjem sitnih tačkica pigmenta koje daju usnama željeni ton iznutra.

U zavisnosti od boje koju klijent želi, kao i efekta, tačkice se postavljaju u različite konfiguracije. Na taj način umetnici mogu stvoriti različite stilove i izglede trajne šminke za usne.

Tretman trajne šminke usana se obavlja u 2 sesije, jer se pigment delimično gubi tokom procesa zarastanja.

Da li je trajna šminka usana bolan tretman?

Tretman trajne šminke usana može biti prilično neugodan.

Uvek se sprovodi uz primenu lokalnog anestetika, koji umanjuje veći deo bola od uboda igle na usnama. Međutim, budući da je koža usana jako tanka i osetljiva, verovatno ćete osetiti određenu nelagodnost. Osećaj je kao da vas neko grebucka po usnama.

Ipak, tretman obično ne traje duže od jednog sata, pa je podnošljiv.

Vrste trajne šminke usana

Postoji više vrsta trajne šminke usana, a sa razvojem industrije stalno izlazi neka nova tehnika. Mi ćemo vam nabrojati tri najčešće:

  1. Trajno uokvirene usne – Ženama koje imaju lepu boju usana, ali ne i definisanost, ova tehnika je najprimamljivija. Usne se uokviruju, kao kad nanosite olovku za usne, s tim što na ivicama koje su ka usnama se radi blago senčenje ne bi li izgledale što prirodnije.
  2. Baby lips – Ova tehnika podrazumeva nanošenje blage boje duž usana sa blagim senčenjem. Daje efekat labela u boji.
  3. Bojenje usana – Poznata je i kao trajni karmin. Usne se boje u nijansu vašeg omiljenog ruža za usne.

Napomena: Bilo koju tehniku da radite od gore tri navedene, da bi vam usne svakodnevno izgledale lepše, potrebno je na njih nanosite bezbojno labelo, sjaj za usne ili vazelin.

Da li je trajna šminka usana dobra ukoliko imam tamnu prirodnu boju usana?

Trajna šminka za usne se može koristiti kako bi se neutralisao hladan, plavkasto-ljubičasti ton koji se prirodno javlja kod nekih ljudi. Implementacijom pigmenata toplih tonova, hladnoća se neutrališe, a klijent može odabrati da zadrži neutralnu nijansu usana ili trajni karmin.

Kako izgleda trajna šminka usana nakon zaceljenja?

Trajna šminka usana, ukoliko se koristi svetliji pigment, može znatno da izbledi s tokom procesa zarastanja – čak i do 50%.

Klijenti treba da budu svesni činjenice da njihove usne neće zadržati nijansu koju imaju odmah nakon tretmana i da će im biti potrebne 2 sesije ( u nekim slučajevima i tri), kako bi postigli dovoljnu zasićenost pigmenta koja će im dati željenu boju.

Zato budite spremni na to da će artist za trajnu šminku koristiti nešto tamniju nijansu pigmenata i nemojte paničiti, jer će boja posvetleti.

S druge strane, važno je da ne očekujete da će vaše usne ostati isto tako izražajne i zasićene bojom kao odmah nakon sesije, čak i ako vam se taj izgled sviđa.

Pratite uputstva za negu usana nakon tretmana, koja će vam dati artist koji je i radio tretman.

Koliko traje trajna šminka usana?

Trajna šminka za usne traje oko 2 godine, međutim, budući da su usne konstantno izložene spoljnim uticajima (sunčeva svetlost, hrana, piće, znoj, itd.), boja može značajno izbledeti i ranije.

Brzina izbledjivanja je vrlo individualna i zapravo ne postoji način da unapred znamo koliko će trajati vaša trajna šminka za usne. Povremeno možete osvežiti boju dodatnim popravnim tretmanima.

Važno je napomenuti da će čak i kada originalna nijansa trajne šminke za usne izbledi, usne i dalje izgledati tako reći, poboljšano. Neće se odjednom vratiti u svoju prirodan izgled.

Da biste usporili izbleđivanje boje koliko je moguće, trebalo bi da pratite početne uputstva o nezi, kao i da koristite balzam za usne sa zaštitnim faktorom (SPF) kada ste napolju, te da izbegavate direktno izlaganje sunčevoj svetlosti i ne preterujete sa pilingom usana, ako ga uopšte radite.

Koliko košta trajna šminka za usne?

Cena trajne šminke za usne se kreće u rasponu od oko 100 pa do 500 evra, s tim da je u inostranstvu cena tretmana još viša. Koliko ćete platiti tretman zavisi gde ćete ih raditi, to jest koji će ih PMU artist raditi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *