Za šta je najbolji čaj od brusnice?

Podeli

Poreklom iz severnih delova Evrope, odnosno Severne Amerike i sa tla Azije, brusnica je u novije vreme postala popularna širom sveta.

čaj od brusnice
Pixabay: tamanna_rumee

Iako se koristila i ranije, tek su, čini se u novije vreme, ljudi shvatili koliko su čaj od brusnice i brusnice generalno korisne za ljudski organizam.

Poznata po karakterističnom kiselkastom ukusu i aromi,  ova voćka je izuzetno značajna zbog benefita koje ima na ljudski organizam. Najpre zato što je brusnica izuzetno bogata vitaminom C i antioksidansima, a u njoj su prisutne i druge hranljive materije koje su i te kako značajne za zdravlje.

Smatra se da redovno konzumiranje brusnice u velikoj meri može da pomogne imunom sistemu, ali i da poboljša zdravlje urinarnog trakta, odnosno da smanji rizik od određenih oboljenja.

Uz to što se mogu jesti samo sušene bobice, postoji i čaj od brusnice koji je vrlo ukusan i koristan za zdravlje. Vrlo često se brusnica koristi i u kulinarstvu i to najpre kao dodatak različitim pekarskim proizvodima, jelima, pa i salatama.

Brusnica

Izuzetno bogata antioksidansima, brusnica je sa razlogom vrlo korisna za zdravlje. Uz flavonoide, u brusnici je prisutan i visok nivo vitamina C, tako da se svrstava u red izuzetno korisnih biljaka za zdravlje ljudi.

Poznato je i da brusnica ima antibakterijska svojstva, a najpre zahvaljujući prisustvu fitonutritijenata kojih ima u biljci, a koji u velikoj meri mogu da smanje rizik od infekcija, te da se na prirodan način izbore protiv različitih bakterija koje dovode do infekcija urinarnog trakta.

Samim tim što je brusnica poznata kao prirodan izvor vitamina C, osim za jačanje imunološkog sistema, ovaj vitamin je značajan i za zdravlje kože, odnosno za zarastanje rana.

Ima i dijetetskih vlakana, pa u tom smislu ona može potpomognuti varenje, a izuzev vitamina C, brusnice sadrže i sledeće hranljive materije:

  • vitamin K
  • vitamin A
  • vitamin E
  • mangan
  • kalijum
  • i druge vitamine i minerale

Čaj od brusnice

Pored toga što se koristi brusnica, takođe mnogi odlučuju da konzumiraju i čaj od brusnice. Priprema ovog čaja je specifična, o čemu će dalje biti reči.

Takođe treba imati u vidu i to da je čaj od brusnice poznat po specifičnom ukusu i mirisu, što ga svrstava u red vrlo ukusnih napitaka.

Budući da i brusnice i čaj od brusnice sadrže značajan nivo antioksidanasa, to je ovaj napitak poznat i po antioksidativnim svojstvima, a smatra se i da generalno treba konzumirati čaj od brusnice za urinarne infekcije, uzevši u obzir da on i te kako može poboljšati stanje zdravlja urinarnog sistema. Takođe se preporučuje i čaj od brusnice za želudac koji generalno treba konzumirati i za jačanje imunološkog sistema.

Čaj od brusnice za želudac

Antioksidansi kojih ima u brusnicama su poznati po protivupalnim svojstvima, pa u tom smislu treba konzumirati čaj od brusnice za želudac, jer on može da utiče na smanjenje upala u gastrointestinalnom traktu. Zahvaljujući tome čaj od ove biljke može da ublaži simptome koji se odnose na nelagodnost ili bolove u predelu želuca.

Sem toga, čaj od brusnice za želudac je dobro koristiti i ukoliko postoji sumnja na postojanje bakterije Helikobakter pilori, prosto zato što je ovaj čaj poznat po antibakterijskim svojstvima.

Takođe može da pomogne i olakšavanju i stimulisanju varenja, a čaj od brusnice svakako doprinosi i podsticanju lučenja želudačnih sokova, što i te kako može da ima pozitivan uticaj i na varenje hrane.

Čaj od brusnice za urinarne infekcije

Brojne fitonutrijente sadrže brusnice, a proantocijanidi su oni koji imaju uticaja na smanjenje mogućnosti da se bakterije zadrže na zidovima urinarnog trakta, što ima direktni uticaj i na smanjenje potencijalnih urinarnih infekcija.

Ukoliko se konzumira čaj od brusnice za urinarne infekcije treba imati u vidu i to kako se priprema čaj od brusnice, odnosno obratiti pažnju na to da se u tom slučaju čaj priprema od samih bobica, koje se kasnije konzumiraju.

Pored toga što će pomoći osobama koje pate od urinarnih infekcija, čaj od brusnice može da spreči i potencijalne nove infekcije, a ako se konzumira redovno i na pravilan način.

Naravno da je naročito važno imati na umu i to da čaj od brusnice za urinarne infekcije i čaj od brusnice za želudac ni u kom slučaju ne može da zameni propisanu terapiju od strane stručnjaka, te u tom smislu on treba da bude podrška zdravlju.

Čaj od brusnice u trudnoći

Da li treba konzumirati čaj od brusnice u trudnoći ili ne zavisi od stanja zdravlja same trudnice, odnosno od toga kako nadležni ginekolog bude procenio.

Ukoliko iz bilo kog razloga trudnica želi da konzumira čaj od brusnice, efekti mogu da izostanu, odnosno da ne budu adekvatni, pa je u tom smislu vrlo važno najpre zatražiti mišljenje nadležnog ginekologa o tome da li treba konzumirati čaj od brusnice u trudnoći.

Prisutna su određena istraživanja koja ukazuju na to da čaj od brusnice u trudnoći može da ima uticaja na nivo estrogena u trudnice, a poznato je da promene nivoa hormona u trudnoći i te kako mogu negativno da se odraze i na buduću majku i na plod, pa je u tom smislu vrlo važno ne konzumirati čaj od brusnice u trudnoći pre konsultacije sa nadležnim stručnjakom.

Čaj od brusnice priprema

Na vrlo jednostavan način se priprema čaj od brusnice. Priprema ne iziskuje nikakvo umeće, a posebno treba obratiti pažnju na to da kada se priprema čaj od brusnice za urinarne infekcije, svakako treba dodati i veću količinu plodova.

Na jednu šolju vode treba dodati oko 100 grama svežih ili suvih brusnica, a po potrebi čaj od brusnice treba zasladiti po ukusu.

Uopšteno govoreći, čaj od brusnice se priprema tako što određenu količinu svežih ili suvih brusnica treba preliti ključalom vodom i ostaviti da odstoji poklopljeno desetak minuta. Posle toga čaj procediti i piti u manjim gutljevima.

Treba imati na umu i to da postoji i nešto drugačiji način pripreme, a kada predviđenu količinu svežih ili suvih brusnica treba preliti hladnom vodom i staviti na ringlu da proključa. Nakon što tečnost bude proključala, šerpu treba poklopiti i ostaviti na tišoj vatri da virucka između 10 i 15 minuta, to jest sve do onog momenta dok brusnice ne omekšaju. Posle toga čaj od brusnice treba procediti, zatim ostaviti da se prohladi i piti u gutljevima.

Ukoliko se kuva čaj od brusnice za urinarne infekcije onda je preporuka ni u kom slučaju ne odbacivati brusnice, već ih posle ispijanja čaja obavezno pojesti.

Najbolji čaj od brusnice je onaj koji je nezaslađen, ali jednostavno zbog kiselkastog ukusa koji ova voćka ima, mnogi se odlučuju da ipak koriste med ili javorov sirup, odnosno neki drugi zaslađivač po želji.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *