Zašto čarape nestaju u veš mašini?

Podeli

Rešena je čuvena zagonetka zašto čarape nestaju u mašini za veš!

Svima nam se barem jednom dogodilo da nam iz veš mašine “nestane” neka čarapa. A oni kojima se to nikada nije desilo, mogu se svrstati u prave srećnike.

zasto carape nestaju u ves masini
Pexels-Engin Akyurt

I dok je ova misterija dugo mučila mnoge, možda postoji odgovor na to gde čarape odlaze kada nestanu iz veš mašine?

Gde nestaju čarape?

Svako ko koristi mašinu za veš svedok je čudnog fenomena nestalih čarapa. Ponekad se čini da veš mašine imaju svoju tajanstvenu volju, uzimajući čarapu po čarapu, ostavljajući nas sa gomilom nesparenih parova.

Ova zagonetka, koja je zbunjivala mnoge domaćine širom sveta, izazvala je niz teorija, viceva i urbanih legendi. Da li su čarape stvarno završile u nekoj paralelnoj dimenziji? Ili su se možda pretvorile u kamenčiće veš mašine?

Zato sada istražujemo ovu misteriju, pokušavajući da pružimo naučno objašnjenje i možda, napokon, pronađemo odgovor na pitanje koje je mučilo mnoge generacije.

Odgovor na ovo pitanje nije neka zavera o lopovima čarapa ili zlobnim veš mašinama. Jedna od teorija jeste da su vaše izgubljene čarape zapravo skrivene iza mašine za pranje ili sušenje veša. Ejdnostavno, dok ubacujemo veš u mašinu, čarape često skliznu kroz pukotine i padnu iza ili ispod mašine za pranje ili sušilice, a da mnogi od nas to ne primete.

Ipak, ako čarapa nema iza mašine, sledeće mesto za proveru je ventilacioni otvor koji se nalazi na mašini za pranje ili sušenje veša. Ponekad jednostavno čarapa može da bude usisana u ventil sušilice.

A ako ih niste ni tu pronašli, može se dogoditi da su se sklonile u unutrašnjosti mašine. Kako se veš ili mašina za sušenje koristi, tako mrežasti filteri mogu da postanu labaviji, što omogućava čarapama i drugim manjim stvarima da skliznu u njenu unutrašnjost. Upravo zato se i preporučuje da svake godine stručnjak rastavi vašu mašinu i dobro očisti njenu unutrašnjost, te proveri filtere i zameni ih, ukoliko ima potrebe za time.

Kako sprečiti nestanak čarapa u mašini?

Odgovor na ovo pitanje zanima mnoge koji su se susretali za fenomenom izgubljenih čarapa.

Najbolje rešenje da sprečite gubitak čarapa jeste da ne pretrpavate mašinu za pranje ili sušenje veša. Još jedan način da osigurate da vaše čarape ne nestanu je da ih perete u mrežastoj kesi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *