Zašto je Grejs Keli bila voljena kneginja?

Podeli

Kneginja od Monaka je američka glumica Grejs Keli postala udajom za Renijea III, koji je tada bio knez od Monaka. Ostala je upamćena kao jedna od najvođenijih vladarki kneževine.

Zašto je Grejs Keli bila voljena kneginja?

Rođena je 12. novembra 1929. godine u Filadelfiji. Preminula je dan nakon automobilske nesreće u Monte Karlu, koja se odigrala 13. septembra 1982. godine, kojoj je prethodio blaži moždani udar.

Grejs Keli je sahranjena u grobnici porodice Grimaldi, u katedrali Svetog Nikole u Monaku.

Grejs Keli biografija

Još od detinjstva, mlađana Grejs se okreće pozorištu, iako se u njenoj porodici sport visoko cenio. Ipak, ona nije bila naročito zainteresovana za sportske aktivnosti, iako joj je majka bila profesorka fizičkog vaspitanja, a otac sportista olimpijac.

A kako je u to vreme bila prilično mršava, ali i slabašna, roditelji su je donekle zanemarili, čemu je svakako doprinela i njena nezainteresovanost za sport. Čak joj je dijagnostikovana i astma u tom periodu. Zapravo, za razliku od brata i dve sestre, Grejs je imala potpuno drugačiju, nimalo sportsku konstituciju, pa se slobodno može reći da se od malih nogu izdvajala u odnosu na ostale članove porodice.

Osim pozorištem, u tom periodu života, Grejs Keli je bila i model, a bavila se i plivanjem.

Američku akademiju filmskih umetnosti u Njujorku završila je 1948. godine i to ulogom u predstavi Filadelfijska priča. Nedugo nakon toga se i prvi put pojavila na televiziji, da bi samo godinu dana kasnije bila angažovana i na Brodveju.

Za princa Renijea III od Monaka udala se 19. aprila 1956. godine, a njihovo venčanje ostalo je upamćeno kao venčanje veka. Par je imao troje dece i to Kerolajn, Alberta II i Stefani.

Nakon udaje, Grejs Keli se potpuno povukla iz javnog života i posvetila se porodici i filantropskom radu. Izuzev na osnivanje fondacija, njena pažnja bila je usmerena i na pružanje podrške brojnim obrazovnim institucijama i pojedincima u Kneževini.

Najpoznatije uloge Grejs Keli

Uloga u filmu Četrnaest sati bila je prva uloga na filmu Grejs Keli i to 1951. godine. I mada je njena uloga u tom filmu ostala nezapažena, tada upoznaje čuvenog Garija Kupera. Budući opčinjen njome, utiče na njeno angažovanje u filmu Tačno u podne, koji je prikazan 1952. godine i zabeležio je značajan uspeh.

Naredni, još uspešniji film je bio Mogambo. Nakon toga je potpisala ugovor sa kompanijom Metro-Goldvin-Majer, posle čega njena karijera kreće vrtoglavo da napreduje. Posebno su joj veliki uspeh doneli filmovi, koje je režirao Alfred Hičkoka.

Možda želite da saznate i kako je Brus Vilis izlečio problem sa mucanjem.

Sa Keri Grantom je 1955. godine snimala film Drž`te lopova, koji je takođe režirao Alfred Hičkok, a zatim i prisustvovala Kanskom festivalu, što je bilo značajno ne samo za njenu karijeru, već i za njen lični život, budući da je upravo tada i upoznala svog budućeg supruga.

Zanimljivosti o Grejs Keli

  • Vrlo brzo posle poznanstva sa Renijeom II od Monaka, par je odlučio da se venča.
  • Albert II od Monaka, koji je trenutno aktuelni vladar Kneževine, sin je Grejs Keli i princa Renijea III od Monaka.
  • Nagradu Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu u igranom filmu dobija upravo za film Mogambo. Takođe je bila nominovana i za nagradu Oskar, u kategoriji najbolje sporedne glumice.
  • Poslednji film Grejs Keli bio je Visoko društvo.
  • Nagradu Oskar za najbolju glavnu glumicu Grejs Keli je dobila za ulogu u filmu Provincijalka.
  • Keli tašna je naziv za jedan od modela čuvene marke Hermes, budući da ga je Grejs Keli koristila u toku trudnoće, kako bi svoj stomak pokrila i tako se zaštitila od znatiželjnih novinara.
  • Prva glumica čiji lik se našao na poštanskim markama bila je upravo Grejs Keli. Zbilo se to u Sjedinjenim Američkim Državama 1993. godine. U Kneževini Monako je iste godine štampana poštanska markica u znak sećanja na voljenu kneginju.
  • Grejs Keli je odbila ulogu u filmu Marni, koji je 1964. godine režirao Hičkok, prosto zato što je trebalo da igra kleptomanku i da ima ljubavne scene sa kolegom, Šon Konerijem, što je izazvalo protest stanovnika Kneževine Monaka. Budući da je vodila računa o časti titule kneginje, Grejs je tu ulogu odbila.
  • Nakon tragične pogibije voljene princeze, njen suprug je naredio zabranu prikazivanja filmova u kojima je igrala na teritoriji cele Kneževine.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *