Zašto je jabuka zdrava?

Podeli

Neretko je jabuka pravi pravcati sinonim za zdravu ishranu. Sočno i osvežavajuće, ovo voće nije samo ukusan dodatak jelovniku, već ima i značajnu hranljivu vrednost koja doprinosi opštem zdravstvenom stanju.

Zašto je jabuka zdrava
Pixabay: Oldiefan

Bogata vitaminama, mineralima i antioksidansima, jabuka se često preporučuje i u dijetama, ali se svakako uvek preporučuje uvrstiti u redovnu ishranu. Osim toga, vlakna koja se nalaze u njoj ne samo da su ključna za dobru probavu, već imaju i mnoge druge koristi za opšte zdravstveno stanje.

Šta sadrži jabuka?

Bez obzira na sortu, jabuke su bogat izvor vitamina, minerala i vlakana koji doprinose opštem zdravlju organizma.

U njima ima vitamina C, koji važi za moćni antioksidans i smatra se da jača imunološki sistem, štiti ćelije od oštećenja i pomaže u apsorpciji gvožđa. Vitamin A, koga ovo voće takođe sadrži odličan je za očuvanje zdravlja očiju, te vida i kože.

Iako je manje poznat, vitamin K igra ključnu ulogu u koagulaciji krvi, kao i u održavanju zdravlja kostiju, a isto ga ima i u jabukama.

Što se minerala tiče, pored ostalih, jabuke sadrže:

  • kalijum (igra ključnu ulogu u normalizaciji krvnog pritiska i funkciji mišića)
  • gvožđe (ključno za transport kiseonika kroz telo i prevenciju anemije)
  • kalcijum (održava zdravlje kostiju i zuba, i igra ulogu u funkciji mišića i živaca)
  • magnezijum (neophodan za mnoge biohemijske reakcije u organizmu)

Uz sve navedeno, u jabukama ima i vlakana, kako rastvorljivih, koja pomažu u regulaciji nivoa holesterola i šećera u krvi, zako i nerastvorljivih vlakna, koja pozitivno utiču na probavu.

Antioksidansi su isto prisutni u jabukama i to:

  • flavonoidi (štite ćelije od oštećenja)
  • kvercetin (prirodni antihistaminik i može pomoći u smanjenju alergijskih simptoma)

Jabuke su bogate i fruktozom, prirodnim šećerom koji obezbeđuje brzu energiju. Takođe, sadrže visok nivo vode, što doprinosi hidrataciji organizma.

Vlakna za bolju probavu

Grupa hranljivih materija koja se nalazi u biljkama, vlakna predstavljaju esencijalnu komponentu u ishrani i imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja digestivnog sistema. A u jabukama se nalaze i rastvorljiva vlakna i nerastvorljiva.

Rastvorljiva vlakna su ona koja se rastvaraju u vodi, kojom prilikom stvarajući supstancu nalik gelu. Zahvaljujući svojstvima koja imaju, ova vlakna apsorbuju višak holesterola i regulišu nivo šećera u krvi. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna, odnosno ona koja se ne rastvaraju u vodi, utiču pozitivno na probavu.

Rezultati sprovedenih istraživanja ukazuju na to da unošenje namirnica bogatih vlaknima, kao što je to slučaj sa jabukom, i te kako mogu da smanje rizik od raznih digestivnih problema, uključujući na primer hemoroide.

Antioksidansi za zaštitu ćelija

Budući da jabuke sadrže i antioksidanse, a da oni igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od oštećenja koja mogu biti uzrokovana slobodnim radikalima, to je i potpuno razumljivo zbog čega ovo voće treba uvrstiti u redovnu ishranu.

Podsećanja radi, slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu da oštetete ćelijske strukture i da izazovu takozvani oksidativni stres, što je zapravo proces koji se povezuje sa raznim hroničnim bolestima i starenjem organizma.

A zbog karakteristika koje imaju, antioksidansi deluju tako što neutrališu slobodne radikale, sprečavajući potencijalna oštećenja na ćelijama i tkivima.

Različite vrste antioksidanasa imaju specifična dejstva i deluju u različitim delovima ćelije. Na primer, vitamin C deluje u ćelijskoj tečnosti, dok vitamin E štiti ćelijske membrane. Takođe, ove hranljive supstance imaju i antiinflamatorna svojstva, te u velikoj meri mogu da pomognu u smanjenju hroničnog zapaljenja u organizmu.

Regulisanje nivoa šećera u krvi

Održavanje stabilnog nivoa glukoze u krvi ključno je za opšte zdravstveno stanje i prevenciju metaboličkih poremećaja poput dijabetesa. Različite komponente ishrane, uključujući vlakna, proteine i kompleksne ugljene hidrate, igraju važnu ulogu u održavanju ovog balansa. U tom smislu je i jabuka vrlo poželjna u ishrani.

Naime, vlakna iz ovog voća, a posebno nerastvorljiva vlakna, usporavaju apsorpciju glukoze iz creva, što može da sprečia nagli skok nivoa šećera u krvi nakon obroka. Uz to, redovna konzumacija namirnica bogatih vlaknima može poboljšati osetljivost na insulin, hormon koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Vitamini i minerali za zdravlje

Pored toga što su osvežavajuće i ukusne, jabuke su izvor brojnih vitamina i minerala koji doprinose održavanju opšteg zdravlja organizma.

Uz vitamin C, sadrže i vitamin A i vitamin K, zatim gvožđe, kalijum i kalcijum, te magnezijum.

Bolje oralno zdravlje

Žvakanje jabuke stimuliše proizvodnju pljuvačke, koja je prirodni čistač zuba. Takođe, vlakna iz jabuke mogu pomoći u uklanjanju ostatka hrane između zuba.

Kako biste maksimalno iskoristili blagodeti jabuke, preporučuje se konzumiranje cele voćke, uključujući koru, uzevši u obzir da je ona izuzetno bogata vlaknima i hranljivim materijama. Izbegavajte prekomernu obradu, kao što je kuvanje, kako biste sačuvali što više hranljivih sastojaka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *