Crkva Svetog Porfirija u Gazi

Podeli


U proteklim danima, stara grčko-pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi postala je mesto utočišta za sve one koji su tragali za sigurnošću usred krvavog sukoba između Izraela i Hamasa, bez obzira na njihovu veru ili boju kože. Nažalost, uveče, na dan 19. oktobra 2023. godine je ovaj Sveti hram postao meta oružanog sukoba i raketnih napada.

Crkva Svetog Porfirija u Gazi
Dan Palraz CC BY-SA 4.0

Zašto je baš crkva Svetog Porfirija u Gazi?

Crkva Svetog Porfirija se nalazi u starom delu grada Zajtunu. Ovaj pravoslavni hram je dobio naziv po episkopu koji je živeo tu u V veku, a koji i počiva u ovoj crkvi – Svetom Porfiriju.

Hram je izuzetno star i njegova gradnja, ali i nadogradnja je trajala godinama, pa i vekovima. Tako je ostalo upisano u istorijskim knjigama da su ovaj sveti hram u izgradnji dosta pomogli i čuveni krtaši 50-ih ili 60-ih godina 12. veka.

Pravoslavna crkva kao utočište za Palestince

U 2014. godini, oko 200 Palestinaca, izloženih razarajućim izraelskim bombardovanjima koja su odnela više od 70 života, pronašli su utočište u okrilju crkve Svetog Porfirija. U tim teškim trenucima, porodice su pronašle sklonište u njenim hodnicima i prostorijama, kao i u obližnjim zgradama, gde su im bili pruženi osnovni obroci i medicinska nega.

Crkva je tokom ovog tragičnog perioda postala simbol nade i bezbednosti za palestinske izbeglice, pružajući im toplinu i podršku usred razaranja i nesigurnosti.

Nažalost, ista sudbina se ponovila i ove godine, kada su Palestinci ponovo potražili utočište u Crkvi Svetog Porfirija. Ali ovoga puta sudbina Svetog hrama je mnogo tragičnija.

Na dan 19. oktobra 2023. godine, crkva je postala meta izraelskog ili Hamasovog vazdušnog napada, što je uzrokovalo strašne posledice po njen kompleks. Ovaj tragičan događaj potvrdio je gubitak najmanje dva života, a desetine ljudi se još uvek smatraju zarobljenim pod ruševinama, čime se dodatno naglašava krhkost ljudskog života u središtu razornih sukoba. Ova tužna sudbina Crkve Svetog Porfirija, koja je nekada bila utočište i simbol nade, sada je duboko ukorenjena u sećanju na teške trenutke ovog veka.

Crkva Svetog Porfirija u Gazi nije bila samo mesto molitve za hrišćane već i za muslimane, što ilustruje izvanrednu sposobnost verske tolerancije i međusobnog poštovanja među građanima ovog područja. Njena duga istorija i značaj za zajednicu činili su je simbolom nade i zajedništva u turbulentnim vremenima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *