Zašto je krastavac gorak?

Podeli

Ako ste ikada naišli na gorki krastavac u salati, sigurno vam je to pokvarilo užitak. I upravo zato što krstavac može da bude i gorak, mnoge domaćice kada pripremaju salatu, obavezno probaju krstavac, što se ipak ne može očekivati i u restoranima, recimo.

Zašto je krastavac gorak?
Pixabay / stevepb

Biljka koja pripada istoj pordici kao i tikve, krastavac sadrži kukurbitacin B i C, koji je i odgovoran za njegovu gorčinu. Međutim, kukurbitacin se prirodno ne nalazi u plodu krastavca, već u korenu, stablu i listovima biljke. Ali se ponekad događa, da usled određenih razloga najpre vezanih za uzgoj, i plod krastavca bude gorak.

Zbog čega je krastavac gorak?

Ukoliko su u vreme kada je plod rastao i sazrevao vremenske prilike bile ne tako povoljne, krastavac će verovatno biti gorak.

Obično se to događa kada nema dovoljno padavina, recimo ili kada osobe koje gaje krastavce ne vode baš mnogo računa o zalivanju, te biljka nema dovoljno vode. U isto vreme, ukoliko se pretera u zalivanju ili je više padavina u periodu rasta i sazrevanja ploda, takođe krastavci mogu da budu gorki.

Kako gajiti pravilno krstavce?

Iako proizvođači i ljudi koji se bave uzgojem krastavca daju sve od sebe da plod ove biljke bude dobrog ukusa, kako bi mogao da se nesmetano koristi u ishrani, nekada to jednostavno nije dovoljno.

Ipak, da bi krastavac bio što ukusniji, savetuje se na prvom mestu umereno zalivanje, ali ne hladnom vodom, ako je moguće. Naime, voda koja je odstajala ili koja je mlaka će goditi ovoj biljci i zahvaljujući zalivanju takvom vodom, prilično je izvesno da će biti izbegnuto i da krstavci budu gorki.

Takođe, pojedini uzgajivači iznose preporuku da u delu bašte, u kome se gaji krastavac bude zasađena biljka suncokret. Razlog za to je prilično jednostavan. Ova biljka ima sposobnost da iz zemlje luči materije, koje utiču na gorčinu krastavaca.

Ne treba zaboraviti ni narodna verovanja. Naime, u pojedinim krajevima naše zemlje se veruje da krastavci koji se zasade određenih dana nikada neće biti gorki. A ti dani su sreda i petak.

Da li je moguće odgorčiti krastavac?

Uzevši u obzir koliko koštaju krastavci, slobodno se može reći da je proces njihovog odgorčivanja nepotreban. Ali ako zaista želite da pokušate, onda će vam biti potrebno malo strpljenja.

Naime, već gorak krastavac može da bude manje gorak uz jedan, ne tako zahtevan trik. Dovoljno je da ga iseckate na komade željenog oblika i veličine, te da ga ostavite u vodi da odstoji. Međutim, imajte na umu da će to ipak uticati i na izgled krastavca, pa razmislite o kupovini ovog povrća na nekom drugom mestu, odnosno od drugog proizvošača, prosto zato što je jednostavnije, a i cena krastavaca nije visoka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *