Ko su transrodne osobe i transseksualci?

Podeli

Neretko se u savremeno doba može čuti da je neko transrodna osoba, ali i da se neko karakteriše kao transseksualac. Zapravo se radi o terminima koji jesu u vezi, ali bi svakako trebalo znati i koja je razlika između njih.

Ko su transrodne osobe i transseksulci?
Pixabay / nancydowd

Prema definiciji, transrodnost podrazumeva da stanje rodnog identiteta neke osobe nije i sto kao i njen prirodni pol. Sa druge strane, transseksualnost je termin koji se koristi kako bi opisao osobu koja se iz različitih pobuda i razloga definiše kao osoba suprotnog pola.

I upravo to je ukratko značenje ova dva termina.

Pročitajte Šta je rodna ravnopravnost?

Šta je transrodnost?

Termin koji se na srpski jezik prevodi kao transrodnost nastao je u engleskom jeziku 70-ih godina prošloga veka. Za nastanak pojma transgender na engleskom jeziku zaslužna je Virdžinija Prins. U osnovi, ona je ovaj pojam iskoristila kako bi označila svakoga ko ima želju, odnosno potrebu da promeni pol i to je bilo primarno značenje pojma transrodnost u užem smislu. U širem smislu, transrodna osoba može biti i ona koja ne vidi sebe ni kao muškarca ni kao ženu.

Kako je vreme odmicalo, tako je pojam transrodnost počeo da poprima i drugačije značenje, te se neretko kao transrodna osoba označava svako ko ne poštuje u potpunosti rodnu podelu, a koja tradicionalno podrazumeva podelu na pripadnike ženskog i muškog pola.

Šta je transseksualnost?

Iako ima indicija da su i ranije postojale transseksualne osobe, prvi zvanični zapisi o tome javljaju se pred sam kraj 19. i na početku prošloga veka. Upravo tada je Ričard fon Kraft Ebing objavio osmo izdanje svog dela, pod nazivom Psychopatia sexualis. Ovaj nemački seksolog je tada izneo svoje mišljenje kako o pojmu transsksualnosti, tako i o transrodnosti i o homosekusalizmu.

Ono što se smatra opšteprihvaćenom definicijom transseksualnosti jeste da je u pitanju stanje, koje se vezuje za osobe koje se identifikuju kao pripadnici suprotnog pola, u kraćem ili u dužem vremenskom periodu.

Jednostavno govoreći, muškarac u telu žene ili žena zarobljena u telu muškarca je transseksualna osoba.

Šta je pol, a šta rod?

Da bi neko mogao da bolje shvati šta je transrodnost i šta je transseksualnost, mora imati u vidu da postoji razlika između pola i roda.

Određenje u biološkom smislu je pol. Tradicionalno, postoje dva pola, muški i ženski. Ono što čini pol, da tako kažemo, osim xy hromozoma kod muškaraca, te xx hromozoma kod žena, takođe su i polne žlezde, zatim polni hormoni koje te žlezde luče, kao i takozvane sekundarne polne karakteristike.

Sa druge strane, rod predstavlja intimni doživljaj sebe i može biti u skladu sa polom po rođenju, a i ne mora.

Rodni identitet se kod većine dece formira u ranom detinjstvu i to u periodu između treće i pete godine života. Takođe, značajne promene se mogu dogoditi i u periodu puberteta, koji važi za izuzetno kritičnu tačku za sve osobe koje se svstavaju u transrodne.

Iako mnogi, koji se karakterišu kao transrodne osobe ili transseksualci danas i te kako nailaze na osude okoline, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da se radi o osobama koje sebe posmatraju i doživljavaju na, da tako kažemo, drugačiji način. I upravo zato ih treba prihvatiti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *