Zašto je Milano Grad mode?

Podeli

Italijanski grad koji je ujedno i glavni grad istoimenog okruga, Milano pripada regija Lombardija i nalazi se u severnom delu zemlje.

zašto je milano grad mode
Pexels: Maria Borisenko

Pored toga što je izuzetno značajan privredni centar celokupne regije, često se pominje i da je Milano grad mode.

Iako grad ne izlazi na more, ipak leži na području između reka Ada i Tičino, a u niziji koju tvori reka Po, koja je ujedno i najduža reka u celoj Italiji.

Nešto više od 580 kilometara deli Milano od glavnog grada Italije, Rima, dok mu je najbliži grad Torino, koji je udaljen oko 130 kilometara. Đenova, kao pomorska luka je od Milana udaljena nešto manje od 150 kilometara.

Kakva je klima u Milanu?

Uzevši u obzir da na području ovog italijanskog grada preovlađuje kombinacija kontinentalne i suptropske klime, to su leta u Milanu topla i i vlažna, sa najvišim prosečnim temperaturama između 27 i 30 stepeni u toku dana, odnosno sa minimalnim prosečnim temperaturama između 17 i 20 stepeni, dok su zime obično praćene nižim temperaturama i snežnim padavina. Prosečna minimalna dnevna temperatura u zimskom periodu se kreće od nula do tri stepena, a srednja prosečna maksimalna temperatura u toku zime se kreće između 5 i 10 stepeni.

U Milanu vrlo često u toku zime mogu biti prisutne snežne padavine, s tim što ne treba izgubiti iz vida činjenicu da je u toku cele godine u gradu prisutna i visoka vlažnost vazduha.

Istorija Milana ukratko

Smatra se da je područje današnjeg grada Milana naseljeno još od perioda 400. godine pre Hrista, kada su pripadnici keltskog plemena Insubri živeli tu. Rimljani naselje osvajaju 222. godine pre naše ere, a posle toga područje preuzimaju Vizigoti, zatim Huni i Ostrogoti, da bi ga Franačka osvojila 774. godine.

Značajni trgovinski centar je Milano bio tokom srednjeg veka, a primarno zbog blizine reke Po i ravnica koje je okružuju, a koje su bile izuzetno plodne, kao i zbog toga što su značajni putevi preko Alpa prolazili i kroz grad.

U periodu renesanse su gradom vladali pripadnici plemena Sforca, kada je i grad bio jedan od vodećih u celoj zemlji.

Počev od poslednjih godina 15. veka nad Milanom vladaju Francuzi, da bi i grad i čitava regija u kojoj se nalazi, posle Berlinskog kongresa pripali Austriji. Posle nekoliko decenija Sardinija i Pijemont preuzimaju vlast nad gradom, a vrlo brzo nakon toga Milano ulazi u sastav novoformirane države Italije i isto tako postaje glavni grad novoformirane regije Lombardija.

milano
Pexels: Liu from

Milano kao grad mode

Uzevši u obzir da je još u poslednjim decenijama 19. veka, kao glavni grad regije Lombardija, Milano bio izuzetno značajan centar u pogledu proizvodnje, to se smatrao i vrlo značajnim kako industrijskim, tako isto i ekonomskim centrom čitave Italije.

Zatim je došlo i do razvoja modne industrije, pa je moda u Milanu zapravo postala primarna, a danas se ovaj italijanski grad smatra svojevrsnom prestonicom mode, uz Pariz, London i Njujork.

Ipak, ono po čemu je milanska moda bila specifična jeste njena individualnost i originalnost, uzevši u obzir da su mnogi dizajneri zapravo imali jedinstvena i poseban pristup, koji je primarno bio usmeren na kvalitet same tkanine od koje su se izrađivati modni predmeti. Sve to je u velikoj meri uticalo i na to da tokom 19. i 20. veka Milano postane prestonica mode.

Da bi se bolje razumelo zašto je Milano grad mode treba imati u vidu da je u periodu renesanse, kao i u kasnom srednjem veku bio izuzetno značajan i to ne samo zbog toga što je uticao na razvoj bankarskog sistema u zemlji, nego i zbog kvalitetne uvozne robe, a prvenstveno tekstila. U većini slučajeva se tekstil uvozio iz Đenove i Venecije, koje su u to vreme bile gradovi države, te su stanovnicima Milana bile na raspolaganju izuzetno kvalitetne tkanine. Upravo od njih su izrađivani šeširi, odevni predmeti, nakit i drugi modni aksesoari.

Iako postoji mišljenje da je takozvani milanski stil inspiraciju nalazio u francuskoj modi, nema sumnje da je imidž Milana u pogledu mode jedinstven i izuzetno okrenut glamuru. Takođe, vremenom je Milano prepoznati kao odlična destinacija za šoping, a mnoge italijanske modne kompanije imaju svoje prodajne prostore i u ovom gradu. Između ostalih, u Milanu se nalaze i italijanske modne kuće:

Moschino

Valentino

Ermenegildo Zegna

Trussardi

Versace

Armani

Dolce & Gabbana

Milano zanimljivosti

 • Na području grada postoje i brojni kanali, kojima je Milano povezan sa rekama regije Lombardija i jezerima.
 • Rimski car Dioklecijan je 293. godine prestonicom Zapadnog rimskog carstva proglasio upravo Milano.
 • U Milanu je 313. godine imperator Konstantin doneo vrlo značajan dokument – Milanski edikt, kojim je hrišćanima garantovana sloboda veroispovesti.*
 • Vrlo značajan događaj odigrao se u periodu između 22. i 29. oktobra 1922. godine, kada je Benito Musolini, uz podršku pristalica fašizma u Italiji, izveo iz Milana marš na Rim.
 • Sedišta više od dve stotine najpoznatijih italijanskih kompanija nalaze se u Milanu.
 • U gradu postoji metro, koji obuhvata 3 linije.
 • Milanska katedrala je najpoznatiji simbol grada, a nalazi se na glavnom trgu u gradu. Ova gotička katedrala datira s kraja 14. veka.
 • Još jedna značajna građevina je i Milanska skala, odnosno zgrada opere.
 • U Milanu se nalazi i trijumfalni luk, izrađen u neoklasičnom stilu arhitekture za Napoleona, a potom je bio namenjen za kralja Vitoria Emanuela Drugog.
 • Kompanija The Global Language Monitor (GLM) koja se bavi analizom trendova je 2009. godine zvanično proglasila Milano modnom prestonicom sveta.
 • U prvim godinama 20. veka Milano je bio izuzetno značajan proizvodni centar kada su u pitanju tekstil i svila, iako je polovinom prošlog veka kao modna prestonica cele zemlje bila smatrana Firenca.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *