Zašto ne treba piti kafu sa mlekom?

Podeli

Omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta, kafa se često se kombinuje sa mlekom, stvarajući kremastije i blaže piće. Ali da li ta kombinacija zaista poboljšava ukus ili utiče na smanjenje potencijalnih zdravstvenih benefita kafe? I zato rušimo sve mitove i pričamo o naučnim činjenicama o tome da li je ova kombinacija dobra ili loša.

dodavanje mleka u kafu da li je dobro ili ne
Pexels: Tim Douglas

Šta čini kafu tako korisnom?

Zrna bogata hlorogenim kiselinama, prirodni su antioksidansi sa mnogobrojnim potencijalnim koristima za zdravlje, kao što su snižavanje krvnog pritiska, poboljšanje funkcije pluća i regulacija insulina. Mnoge studije su čak pokazale vezu između umerenog konzumiranja kafe i dužeg života.

Možda vas zanima: Kada je kafa postala popularna?

Da li je dodavanje mleka u kafu dobro ili loše?

Dodavanje mleka u kafu može značajno smanjiti apsorpciju hlorogenih kiselina. Zato što se protein iz mleka, poput kazeina (protein koji čini oko 80% ukupnog proteina u kravljem mleku), vezuje za hranljive sastojke čaja i kafe, umanjujući njihovo pozitivno delovanje.

Studije koje je u naučnom tekstu prestavio fizičar Majkl Gregor, autor bestselera Njujork Tajmsa i međunarodno priznati govornik o ishrani, kažu da se nakon ispijanja čaše crnog čaja, funkcija arterija znatno poboljšava, ali dodavanje mleka potpuno uništava taj učinak.

Isto je i sa dodavanjem mleka u kafu. Naučno istraživanje sprovedeno na ljudima pokazala je da je apsorpcija hlorogenih kiselina prepolovljena kod onih koji su kafu piju sa mlekom u poređenju sa onima koji je piju čistu. A to znači da možda lišavate sebe potencijalnih zdravstvenih prednosti ovog popularnog napitka.

Možda vas zanima: Kako je nastala kafa?

Da li je dobro dodavanje biljnog mleka u kafu?

Mleko od soje se pojavljuje kao heroj ove priče. Za razliku od mleka životinjskog porekla, sojino mleko ne ometa apsorpciju hlorogenih kiselina. Proteini mleka od soje se na početku vežu za ove korisne sastojke, ali ih naše dobre bakterije kasnije oslobađaju u tankom crevu, omogućavajući im da dospeju u krvotok. Dakle, ako uživate u kremastim dodacima u kafi, mleko od soje je odličan izbor bez žrtvovanja potencijalnih koristi najpoznatijeg kofeinskog napitka.

Što se tiče drugih tipova biljnog mleka, poput bademovog, pirinčanog ili kokosovog, nivo proteina je toliko nizak da verovatno neće imati značajan efekt vezivanja. Međutim, adekvatna istraživanja o njima nisu direktno sprovedena, pa je potrebno više podataka da bi sa sigurnošću isto potvrdili.

Dakle, sledeći put kada naručite kafu, razmislite o tome da je popijete crnu ili sa mleka od soje. Time ćete maksimalizirati njene potencijalne zdravstvene koristi i uživati u punom ukusu zrna. A za one koji ne mogu bez kremastog pića, zapamtite: nauka vam daje izbor da i dalje uživate u svojoj omiljenoj kombinaciji, ali i da budete svesni njenog uticaja na potencijalnu sabotažu vašeg zdravlja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *