Zašto se ide kod hematologa?

Podeli

U svetu medicine, postoji jedno područje koje se izdvaja po kompleksnosti. Hematologija se uopšteno definiše kao grana medicine koja je usmerena na proučavanje krvi, njenih komponenti i sistema koji je kontrolišu.

zasto se ide kod hematologa
Pexels: saniusman89

Lekar specijalista hematologije, odnosno hematolog nije samo medicinski stručnjak, već je neko ko u velikoj meri može pomoći ljudima da se na pravilan način izbore sa različitim stanjima i oboljenjima, počev od anemije i poremećaja koagulacije do leukemije i limfoma, ali i mnogih drugih manje ili više ozbiljnih oboljenja.

Ekspert za bolesti krvi

Hematolog je lekar koji se specijalizovao za oblast hematologije, grane medicine koja proučava i leči različite poremećaje vezane za krv.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se ljudi upućuju hematologu, a koji pored ostalog uključuju:

  • anemiju
  • nizak nivo hemoglobina
  • bolesti belih krvnih zrnaca
  • poremećaje koagulacije
  • hemofiliju

Čime se bavi hematolog?

Najjednostavnije je reći da je hematolog medicinski stručnjak koji je specijalizovan za dijagnozu i lečenje različitih stanja i oboljenja, koja su povezana sa krvlju i krvotvornim organima. Iako to nije ograničeno na neka određena oboljenja, najčešće se odnosi na anemiju, poremećaje koagulacije, oboljenja belih krvnih zrnaca, leukemiju, hemofiliju i druge.

Stanje koje se javlja kada organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da prenese dovoljno kiseonika na tkiva, anemija je jedan od najčešćih razloga za obraćanje ovom stručnjaku. Hematolog će nakon pregleda i neophodnih analiza moći da utvrdi uzrok anemije i da pacijentu preporuči odgovarajući tretman.

Poremećaji koagulacije se odnose na stanja u kojima krv ima poteškoća u procesu zgrušavanja. Lekar specijalista hematologije će dati tom prilikom dijagnozu i preporučiti tretman za lečenje ovih poremećaja, kako bi se sprečila nepotrebna krvarenja ili tromboze.

Takođe, hematolog se bavi i dijagnostikom i lečenjem malignih oboljenja krvi i limfnog sistema, odnosno leukemije i limfoma na prvom mestu.

I bolesti belih krvnih zrnaca, njihova dijagnostika i lečenje spadaju u domen hematologije, a to se može odnositi na različite poremećaje imunološkog sistema i bolesti kao što je HIV/AIDS.

Hemofilija i ostali nasledni poremećaji koagulacije su takođe tretirani od strane ovog stručnjaka.

Osim toga, hematolozi se bave i drugim stanjima i bolestima povezanim sa krvotokom i krvlju. Važno je napomenuti da hematolozi često rade u saradnji sa drugim medicinskim stručnjacima, kao što su onkolozi, radiolozi i hirurzi, kako bi pružili najbolji mogući tretman svakom pacijentu.

Prevencija je važna

Pored dijagnoze i lečenja postojećih bolesti, hematolozi imaju ključnu ulogu i u prevenciji. Redovni pregledi kod hematologa mogu pomoći u ranoj detekciji potencijalnih problema sa krvlju, što omogućava značajno bržu intervenciju i mnogo veće šanse za uspešno lečenje.

Budući da i anemiju i niski nivo hemoglobina, ali i druga oboljenja i stanja koja leči hematolog, obično prate simptomi poput vrtoglavice, nesvestice i opšte slabosti, te mnogi drugi, to se uvek savetuje da je najbolje obratiti se ovom stručnjaku u takvim slučajevima, kako bi se otklonile sumnje na postojanje nekog ozbiljnijeg oboljenja, te da bi se pristupilo lečenju u što kraćem roku.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *