Zašto treba posetiti Kotor?

Podeli

Jedan od najprivlačnijih gradova Crne Gore koji se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva, Kotor je svojom bogatom istorijom, spektakularnom prirodom i dobro očuvanim srednjovekovnim nasleđem, postao omiljena destinacija turista iz celog sveta.

kotor
Canva Pro / Svittlana

Grad je smešten u slikovitom zalivu, okružen impresivnim planinskim vencima, a njegove uske ulice, trgovi i zidine očaravaju svojom autentičnošću. Kotor je jedinstvena kombinacija prirodnih lepota i kulturnog nasleđa, što samo doprinosi njegovoj lepoti.

Kratka istorija Kotora

Prvi tragovi naselja na ovom području datiraju još iz doba Starih Rimljana. Tokom vekova, Kotor je bio pod vlašću različitih osvajača i vladara, uključujući vizantijsku, mletačku i austrougarsku. Kroz istoriju, Kotor je bio važno trgovinsko i pomorsko središte Mediterana, a njegova luka je igrala ključnu ulogu u trgovini između Istoka i Zapada.

Jedna od najvažnijih epoha u istoriji Kotora bila je vladavina Mletačke Republike, koja je trajala više od četiri veka. Za to vreme, grad je doživeo veliki prosperitet, a mnoge od njegovih karakterističnih zgrada i spomenika datiraju iz tog perioda. U vreme kada je bio pod uticajem Osmanskog carstva, u gradu su se odigrali mnogi burni događaji.

kotor crna gora
Lična arhiva

Staro očuvano jezgro Kotora

Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a, predstavlja srce Kotora. Sa svojim uskim kaldrmisanim ulicama, zidinama, crkvama i palatama, Stari grad je pravi lavirint istorijskog i kulturnog blaga.

U tom delu je i Trg od Oružja, oko kojeg se nalaze brojni kafići i restorani. Svojim jedinstvenim ambijentom, Stari grad Kotor oduševljava posetioce i pruža autentično iskustvo.

Trg od Oružja je centralni trg u starom gradu Kotoru i mesto okupljanja lokalnog stanovništva i turista. Okružen je značajnim zgradama kao što su Kneževa palata i Sat kula. Na trgu se održavaju različiti događaji i manifestacije tokom cele godine, uključujući koncerte, izložbe i kulturne festivale.

Druge atrakcije grada

Katedrala Svetog Tripuna je najpoznatija crkva u Kotoru i jedan od simbola grada. Izgrađena u romaničkom stilu, ova impozantna građevina datira iz 12. veka i posvećena je zaštitniku grada, Svetom Tripunu. Unutrašnjost katedrale krije brojne dragocenosti, uključujući ikone, freske i relikvije svetaca.

Pomorski muzej Kotor je smešten u baroknoj Palati Grgurin, koja datira iz 18. veka. Ovaj muzej je posvećen pomorskoj istoriji i tradiciji grada, prikazujući različite artefakte, brodove, mape i dokumente. Posetioci mogu saznati više o bogatoj pomorskoj prošlosti grada i njegovoj vezi sa morem.

Muzej grada smešten je u Kneževoj palati i predstavlja centralno mesto za istraživanje kulturne baštine grada. Muzej sadrži arheološke nalaze, umetničke kolekcije, dokumente i predmete koji prikazuju istoriju i razvoj Kotora.

Neobičan muzej mačaka posvećen je ulozi mačaka u istoriji i kulturi Kotora. Ovde možete saznati više o legendi i verovanjima povezanim sa mačkama, kao i o njihovoj tradicionalnoj ulozi u suzbijanju štetočina na brodovima.

Muzej vina i vinogradarstva je posvećen tradiciji vinogradarstva u Boki Kotorskoj. Posetioci mogu upoznati proces proizvodnje vina, degustirati lokalna vina i saznati više o vinogradima koji su karakteristični za ovo područje.

Sasvim sigurno, jedna od najimpozantnijih atrakcija grada je Kotorska tvrđava koja se nalazi na brdu iznad grada. Poznata je i kao Tvrđava Svetog Ivana ili Tvrđava San Đovani. Izgradnja tvrđave počela je u 9. veku, a kasnije su je proširivali i obnavljali Mlečani.

Smeštena je na vrhu brda, na visini od oko 280 metara i pruža spektakularan panoramski pogled na grad, zaliv i okolne planine. Da biste stigli do tvrđave, moraćete da se popnete brojnim stepenicama i usponima, ali trud se isplati zbog neverovatnog pogleda koji vas čeka.

Ulaz u tvrđavu je obično uz naknadu, a cene se mogu razlikovati u zavisnosti od sezone. Poseta tvrđavi obično traje oko 1-2 sata, a na vrhu se nalazi i kafić gde se posetioci mogu osvežiti ili uživati u pogledu. Preporučuje se nošenje udobne obuće, jer je teren neravan i strm.

kotor crna gora boka
Pexels – Arturas Kokorevas

Plaže u Kotoru

Iako Kotor nije poznat po dugim peščanim plažama, njegova obala nudi nekoliko šarmantnih i slikovitih mesta za uživanje u kupanju i sunčanju. Ove plaže su uglavnom šljunkovite ili popločane, ali nude prijatno okruženje i čisto more.

Jedna od najpoznatijih plaža u Kotoru je plaža Žuta Submarine, smeštena nedaleko od starog grada. Ova plaža nudi lep pogled na zaliv i ima barove i restorane u blizini. Tu su i plaže Ploče, Kalardovo, Škaljari i Orahovac, koje su takođe popularne među posetiocima. Mnoge od ovih plaža imaju ležaljke, suncobrane i brojne sadržaje, kao i mogućnost iznajmljivanja pedalina ili kajaka.

Najpoznatije crkve

Kotor je grad sa bogatom religijskom tradicijom i obiluje različitim crkvama i manastirima. Katedrala Svetog Tripuna jedan je od najznačajnijih verskih objekata u Kotoru. Ova impozantna građevina izgrađena je u romaničkom stilu i sadrži brojne umetničke dragocenosti. Unutar katedrale nalazi se relikvija Svetog Tripuna, koja je posebno poštovana i predstavlja važan deo verskog nasleđa grada.

Crkva Svetog Luke se nalazi u starom gradu i datira iz 13. veka. Ova crkva karakterističnog romaničko-gotskog stila ima prelepu unutrašnjost sa brojnim freskama koje prikazuju biblijske scene.

Crkva Svete Marije od Zdravlja je smeštena izvan zidina starog grada, na brdu iznad Kotora. Izgrađena je u baroknom stilu i nudi panoramski pogled na grad i zaliv. Crkva je poznata po svom ikonostasu i freskama.

Crkva Gospe od Škrpjela, iako se ne nalazi direktno u Kotoru, jedna je od najpoznatijih crkvi u Boki Kotorskoj i obavezna je destinacija za posetioce. Ova jedinstvena crkva smeštena je na veštačkom ostrvu koje su ribari izgradili vekovima unazad. Unutrašnjost crkve ukrašena je slikama značajnih umetnika, kao i brojnim darovima.

boka kotor
Pixabay – milivigerova

Kotorski karneval

Beez ikakve sumnje, Kotorski karneval je jedan od najpoznatijih karnevala u Crnoj Gori i tradicionalna manifestacija koja privlači posetioce iz celog regiona. Tradicionalno se održava svake godine tokom februara i traje nekoliko dana. Takođe se organizuje i Letnji karneval u ovom gradu, koji iz godine u godinu privlači sve veći broj psoetilaca i učesnika.

Karneval u Kotoru je spektakularan događaj koji uključuje različite aktivnosti, parade i maskenbale. Učesnici su pretežno lokalni stanovnici, ali dolaze i gosti iz drugih gradova i zemalja. Svi koji žele mogu se pridružiti karnevalskoj atmosferi i obući kostime.

Karnevalski defile obično kreće iz Starog grada i prolazi kroz glavne gradske ulice. Uz muziku, ples, veselje i raznobojne kostime, karneval nudi nezaboravno iskustvo za sve prisutne. Svake godine se bira i karnevalska kraljica koja predstavlja simbol ovog veselog događaja.

Datum održavanja Kotorskog karnevala može se razlikovati iz godine u godinu, ali obično se organizuje tokom vikenda blizu Dana zaljubljenih ili blizu Uskrsa, odnosno prvog ponedeljka posle Vaskrsa.

Zanimljivosti o Kotoru

 • Staro gradsko jezgro Kotora deo je svetske kulturne baštine UNESCO-a od 1979. godine.
 • U blizini grada nalaze se brojne prelepe planine, uključujući Lovćen i Orjen.
 • Grad je okružen zidinama koje datiraju iz 9. veka i pružaju spektakularan pogled na zaliv.
 • Kotor je poznat po svom karnevalu, koji je jedan od najstarijih na Balkanu.
 • U starom delu grada Kotora postoji preko 20 crkava i kapela.
 • Ovaj grad je bio inspiracija za mnoge umetnike i pisce, uključujući slikara Vilka Šefera i pesnika Jovana Dučića.
 • Kotorska stara gradska vrata, poznata kao „Morska vrata“, predstavljaju simbol grada.
 • Poznat je po tradicionalnoj kuhinji, koja obiluje morskim plodovima i mediteranskim specijalitetima.
 • Kroz Kotor protiče reka Škurda koja se uliva u zaliv.
 • U blizini Kotora nalazi se Perast, slikovito malo mesto sa prelepim baroknim vilama, koji je nezaobilazna destinacija u tom delu Crne Gore. Naročito je poznat pod dva ostrva, koja se nalaze u blizini Perasta.
 • Jedan od boljih restorana u Kotoru je Pepe Nero


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *