Kako je Ibica postala sinonim za provod?

Podeli

Ostrvo Ibica, koje pripada grupaciji Baleara, jedno je od najpoznatijih španskih ostrva kada je zabava u pitanju. Uz to, staro jezgro istoimenog glavnog grada ostrva Ibiza nalazi se na Listi svetske kulturne baštine i pod zvaničnom je zaštitom UNESCO-a.

Kako je Ibica postala sinonim za provod?

Canva Pro User

Grupaciji Balearskih ostrva pripada kako ostrvo Ibica, tako isto i Majorka i Menorka, kao i ostrvo Formenter. Na njima vlada mediteranska klima, koju karakterišu topla leta sa prosečnom dnevnom temperaturom od 30 stepeni, dok su zime vrlo blage, sa malo kiše i bez snega. Palma de Majorka jedno je od najpoznatijih španskih letovališta na Balearskim ostrvima.

Oko 80 kilometara deli ovo špansko ostrvo, koje zapljuskuju vode Sredozemnog mora od Valensije. Ostrvo Ibica zauzima površinu nešto veću od 570 kvadratnih kilometara.

Kratka istorija i razvoj Ibice

Na Balearskim ostrvima su Feničani još 654. godine pre Hrista osnovali luku, koju su nazvali Ibossim. Smatra se da su za današnji naziv ostrva i istoimenog glavnog grada zaslužni grčki doseljenici. Kasnije Ibicu osvajaju Kartaginjani.

Svojevremeno je upravo ostrvo Ibica bilo vrlo značajna trgovačka luka, pa je vremenom došlo do osnivanja trgovačkih ispostava na Majorci, koja se nalazi u blizini. Vremenom dolazi pod rimsku vlast, ali ne zauzima više tako značajno mesto u trgovini.

Ostrvo Ibica zatim zauzimaju Mavri, da bi u prvoj polovini 13. veka aragonski kralj Haime I osvojio ostrvo Ibicu, kada ono i zvanično prelazi u ruke hrišćana. Lokalna autonomija ostrva biva ukinuta 1715. godine.

Ostrvo Ibica je sinonim za ludi noćni provod

Postoji pretpostavka da je Kristifor Kolumbo bio rođen baš na ovom ostrvu, koje mnoge turiste iz celog sveta, posebno one mlađe, asocira na zabavu i ludi noćni provod. Iako postoje i drugi gradovi na ostrvu, noćni provod je koncentrisan u San Antoniu, koji se nalazi na zapadnoj obali ostrva i u glavnom gradu, koji je pozicioniran na samom kraju zaliva.

Veći deo grada Ibice nalazi se na Listi svetske kulturne baštine. Karakteriše ga mnoštvo uskih ulica, omanji trgovi i brojni kafići, barovi i restorani. Grad je odlično saobraćajno povezan sa ostalim delovima ostrva, a iz njega polaze i brojne autobuske linije, koje turiste voze do nekih od najlepših plaža ostrva.

Grad Ibica podeljen je na Gornji, stariji i Donji grad, koji ima sve karakteristike modernog grada. Upravo u Donjem gradu se i odvija noćni život. Turisti koji prvi put posećuju ovo špansko ostrvo često navode da u tom delu prestonice vlada prava karnevalska atmosfera.

Ibica, Canva Pro User

Šta videti na Ibici?

Bez obzira u kojim ste godinama, čari glavnog grada ostrva ne bi trebalo da se odreknete. Čak i ako niste željni noćnog provoda, popijte piće u nekom od klubova na Ibici i osetite tu pozitivnu atmosferu, po kome je ostrvo poznato.

Katedrala Santa Maria d Eivisa jedna je od atrakcija grada Ibice, koja se ne propušta. Izgrađena tokom 14. veka, nalazi se na samom vrhu Gornjeg grada. Šetnja ulicama tog dela grada vraća posetioce u neka davna vremena, budući da je arhitektura prilično dobro očuvana.

U drugom, za zabavu značajnom gradu, San Antoniu, osim brojnih kafića i barova, nalazi se i jedan zanimljiv spomenik. U pitanju je spomenik poznat kao Jaje Kristifora Kolumba. Jaje koje stoji uspravno simbolično pokazuje da ništa, zapravo nije nemoguće.

A na zapadnoj obali ostrva nalazi se i Es Vedra, magična stena, koju prate brojne legende. Na ovoj mističnoj steni su, prema predanju, boravile sirene, koje su svojom pesmom uspevale da dozovu mornare i oteraju ih u smrt, mada čak postoji i teorija da je u pitanju jedna od magnetnih tačaka Zemlje, uz Severni pol i Bermudski trougao.

Ibica, Canva Pro User

Ostrvo Ibica – zanimljivosti

 • Na Ibici se nalazi i potpuno fosilizovana pećina, čija je starost procenjena na oko 100 hiljada godina.
 • Ibizu nazivaju i Belim ostrvom.
 • Boginja zaštitnica ostrva Ibiza je Tanit.
 • Ibiza je među Balearskim ostrvima na trećem mestu po površini.
 • Glavni grad ostrva smatra se jednim od najstarijih gradova na evropskom tlu. Vila je lokalni naziv za grad Ibicu, a Elvisa glasi njegov naziv na katalonskom jeziku.
 • Vazdušna udaljenost između Beograda i Ibice je oko 1.700 kilometara, dok je drumska udaljenost za oko 800 kilometara veća.
 • Plaže na Ibici sa pravom se svrstavaju među najlepše, ne samo u Evropi, nego i u celom svetu.
 • Duga oko 2.000 metara, Playa d`en Bossa je najduža plaža na Ibici.
 • Svake godine na dan 8. avgusta Ibiza je domaćin festivalu, koji je posvećen svecu zaštitniku ostrva, San Čirijakosu. Izuzev u paradi i veseloj atmosferi, posetioci mogu da uživaju tada i u fantastičnom vatrometu.
 • Jedini klub na Ibici koji je otvoren u toku cele godine je Paša, a poznat je i kao najskuplji klub na Ibizi.
 • Najveći klub na Ibici je Privilege. Njegov kapacitet je čak 10.000 ljudi, a ima i zvanično najveći podijum za ples na evropskom tlu, pa ne čudi što je baš zato i uvršen u Ginisovu knjigu rekorda.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *