Kako se leči prehlada na prirodan način?

Podeli

Svake godine kako se bliži hladniji period, te se javlja i povećani broj, što virusnih, što bakterijskih infekcija, sva je prilika da mnogi žele da saznaju i koji je najbolji lek protiv prehlade. Iako savremena medicina pruža efikasne medikamente, nema sumnje da su prirodni lekovi od davnina bili oslonac u olakšavanju simptoma prehlade i jačanju imunološkog sistema.

Kako se leči prehlada na prirodan način
Pexels: silviarita

Nekada je bilo uobičajeno da se ne poseže odmah za lekovima, već da se jedu domaće supe, pije dosta biljnih čajeva i preznojava, kako bi prehlada bila sanirana. Onda su se vremena promenila, pa se danas preporučuje tuširanje ili čak rashlađivanje kada neko ima temperaturu, a nikako utopljavanje, što je ranije bilo uobičajeno – nekoliko ćebadi i jorgana i nema mrdanja dok se ne preznojimo.

Ipak, uvek se treba rukovoditi time šta našem organizmu najviše prija u datom momentu.

Od umerenih promena u ishrani, do korišćenja biljaka i začina sa lekovitim svojstvima, ovi prirodni lekovi mogu delovati pozitivno na jačanje imunog sistema, što će svakako i ubrzati proces ozdravljenja.

Vitamin C

Ne mogu se pomenuti prirodni lekovi protiv prehlade, a da se ne pomenu namirnice bogate vitaminom C i to na prvom mestu limun. Dobro je poznato da je ovaj vitamin izuzetno značajan, te da će ojačati odbrambene snage organizma. Izuzev limuna, dobar prirodni izvor vitamina C su i:

  • kivi
  • pomorandže
  • grejpfrut
  • paprike
  • brokoli

Prirodni lek za bolno grlo

Iako je kombinacija biljnog čaja, u koji su dodati med i limun, odličan način za zaceljenje bolnog grla, upravo takav jedan napitak i te kako može da pomogne i kod prehlade.

Med je poznat po antibakterijskim svojstvima, a u kombinaciji sa limunom se odlično pokazao i za bolno grlo.

Priprema se jednostavno: jedna kašika meda se rastvori u mlakom biljnom čaju ili čaši mlake vode, pa se doda sok od jednog limuna i popije. Preporuka je konzumirati tako pripremljen napitak nekoliko puta u toku dana, naravno sve pod pretpostavkom da grlo nije bolno i upaljeno zbog postojanja bakterijske infekcije, kada je u većini slučajeva potreban antibiotik, koji se isključivo pije po preporuci lekara i to nakon pregleda.

Topla supa za oporavak

Jedan od načina pomoći u slučaju prehlade jeste i konzumiranje tople domaće pileće supe. Vrlo je važno da to bude supa od domaće živine, ako je ikako moguće. Mada, čak i ako nije moguće, činjenica je da će topla pileća supa goditi organizmu i pomoći mu da se brže i lakše oporavi.

Čaj od đumbira

Mada nije do skoro bio uvršten u ishranu ljudi na području naše zemlje, činjenica je da đumbir nudi značajne benefite za zdravlje organizma.

Jedan od njih je vrlo uočljiv i kod prehlade, a posebno ako je praćena bolnim grlom i zapušenim nosom.

Čaj od đumbira se priprema vrlo jednostavno, tako što se isecka nekoliko kolutova korena biljke i prelije sa 250 mililitara proključale vode, te ostavi da odstoji desetak minuta. Zatim se po želji mogu dodati limun i med.

Iako nema apsolutno nikakve sumnje da je čaj od đumbira lekovit, treba posebno voditi računa o tome da nije poželjno konzumirati ga kod visoke temperature ili ako osoba ima alergijeske reakcije na neku od komponenti.

Takođe, treba imati na umu i to da ukoliko prehlada ne prođe nakon par dan, valja zatražiti pomoć stručnjaka. Podrazumeva se naravno da su sve prethodno navedeno samo prirodni lekovi, koji uz obavezno odmaranje u tom periodu, mogu pomoći kod prehlade, te da ni u kom slučaju ne mogu zameniti propisanu terapiju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *