Da li se na Bogojavljenje posti?

Podeli

Praznik koji Srpska pravoslavna crkva obeležava svake godine 19. januara, Bogojavljenje se svrstava među najznačajnije praznike u hrišćanstvu. Tog dana se obeležava sećanje na krštenje Isusa Hrista na reci Jordan.

Da li se za Bogojavljanje posti
Pixabay: TheDigitalArtist

I baš zato je plivanje za Časni krst jedno od obeležja ovog Praznika.

S  obzirom na to da je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, to se često mnogi vernici pitaju i da li se na Bogojavljenje posti ili ne?

Srpska pravoslavna crkva ima vrlo jednostavan odgovor na to, ali da bismo saznali da li se Bogojavljenje posti ili ne moramo znati i šta su Trapave sedmice i šta su nekršteni dani.

Šta su Trapave sedmice?

U toku godine postoje periodi koji su poznati kao Trapave sedmice, a koji predstavljaju početak takozvanih nekrštenih dana.

Jedna od njih odnosi se na period od Božića, odnosno 7. januara svake godine, pa do praznika Bogojavljenje, koji se obeležava svake godine 19. januara. U tom periodu je i praznik Krstovdan, koji se obeležava 18. januara i nepokretan je praznik.

Prema definiciji, Trapave sedmice predstavljaju periode u toku godine, kada zvanična Crkva navodi da se može konzumirati sva hrana, pa čak i sredom i petkom, kada bi generalno trebalo da se posti.

Dvanaestodnevnica je Trapava sedmica koja obuhvata period od Božića do Bogojavljenja, a iako pada u tom periodu, za Krstovdan bi trebalo da se posti i to strogi post. Ostalih dana se podrazumeva da, oni koji to žele mogu da konzumiraju svu hranu, odnosno da ne moraju da poste.

Takođe postoje i Duhovska sedmica i Svetla sedmica, koje se isto karakterišu kao Trapave sedmice.

Da li se Bogojavljenje posti?

Prema aktuelnom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, bez obzira da li praznik Bogojavljenje pada u sredu ili u petak, kada bi generalno trebalo postiti, vernici ne moraju da poste. Isto se odnosi i na praznik Hristovog rođenja, a koji je označen kao početak jedne od Trapavih sedmica.

Dakle, za Bogojavljenje se ne posti, a za Krstovdan se preporučuje strogi post.


Podeli

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *