Kolika je temperatura mora u Turskoj?

Podeli

Kao zemlja koja ima izlaz na četiri mora, Turska je čest izbor za letovanje. Iako izlazi na Egejsko, Sredozemno ili Mediteransko, te Crno i Mramorno more, mora se priznati da su najposećenija letovališta u oblasti Egejskog i Sredzemnog mora.

Kolika je temperatura vode u turskim letovalistima poput Bodruma, Kuusadasija, Marmarisa, Kemera, Beleka i drugih
Pexels: Ahmet Çığşar

U južnom delu zemlje nalazi se Sredozemno ili Mediteransko more, dok je Egejsko u zapadnom delu Turske.

Izlaz na Crno more Turska ima u severnom delu. Budući da se smatra kontinentalnim, jer praktično predstavlja vezu između Egejskog mora, sa jedne i Crnog sa druge, Mramorno more zapravo razdvaja i dva kontinenta, Evropu i Aziju.

Temperature mora Turska

Mnogima je prva asocijacija na Egejsko more Grčka i čuvena egejska ostrva, poput Santorinija, Mikonosa, Lezbora i Krita, ali i Rodosa i drugih ostrva u tom moru, koja teritorijalno pripadaju Grčkoj. Što se Egejske regije Turske tiče, Bodrum, Kušadasi, Sarimsakli i Marmaras, smatraju se najpoznatijim letovalištima na Egejskom moru u Turskoj.

Poznato i pod nazivom Mediteransko, Sredozemno more u Turskoj krije neka od najpoznatijih letovalištima, među kojima je Antalija svakako najpoznatija.

Temperatura mora Turska Side

Minimalna temperatura mora Side u junu je 23°C, maksimalna oko 28, a prosečna 25°C.

Prosečna temperatura mora u letovalištu Side u julu je oko 28°C, dok je maksimalna temperatura 30, a minimalna 26°C.

Između 28 i 30 stepeni se kreću temperature mora tokom avgusta, a oko 29° je prosečna temperatura mora Turska Side tokom najtoplijeg letnjeg meseca.

Da je i septembra prijatan u ovom turskom letovalištu, dokaz su temperature mora koje se kreću u rasponu od 26 do 29 stepeni. Oktobar u Sideu takođe može biti prijatan, jer je prosečna temperatura mora oko 25°C. Minimalna je oko 22, a maksimalna oko 27 stepeni u toku tog meseca.

Temperatura mora Alanja Turska

Od 23 do 27,5 stepeni se kreće temperatura mora u Alanji tokom juna meseca, dok je prosečno oko 25°C. Juli je topliji u ovom letovalištu, pa se i temperatura kreće između 26 i skoro 30 stepeni, sa prosečnih oko 28 stepeni Celzijusovih.

Prosečna temperatura mora Alanja u avgustu je oko 29°C, dok se tokom septembra temperature mora kreću između 26 i 29 stepeni, sa prosečnih skoro 28 stepeni Celzijusove skale.

U oktobru je minimalna temperatura mora u Alanji na godišnjem nivou oko 22 stepena, maksimalna oko 27 i prosečna oko 25 stepeni Celzijusa.

Temperatura mora Belek Turska

Jedno od toplijih turskih letovališta, Belek se može pohvaliti i prilično dugom sezonom. Primera radi, temeprature mora Belek tokom maja se kreću u rasponu od 25 do 29 stepeni, sa prosečnih oko 21°C, dok je u junu prosek iznad 25 stepeni. Maksimalna temperatura mora u tom periodu je oko 31, a minimalna oko 28 stepeni.

U julu u Beleku je prosečna temperatura mora viša od 28 stepeni, a za oko dva stepena se snižava u septembru. Između 22 i 26 stepeni se kreću temperature mora Belek u oktobru, dok je prosečno oko 20 stepeni.

Temperatura mora Bodrum Turska

Između 21 i 24°C se kreće temperatura mora u Bodrumu u junu mesecu, dok je prosečno oko 23 stepena. U julu je prosek za oko dva stepena viši. Minimalna temperatura je oko 23, a maksimalna skoro 27 stepeni.

Nema znatne promene temperature u avgustu, koja se kreće u rasponu između 24 i oko 28°C. Slične su temperature mora u Bodrumu i tokom septembra.

Temperatura mora Kemer Turska

Od 23 do 27 stepeni Celzijusa se kreću temperature mora u Kemeru tokom juna, dok su u julu za oko dva stepena više, sa prosekom od skoro 28 stepeni.

Slične temperature mora Kemer su i tokom avgusta. Prosečna temperatura u septembru je za oko stepen niža, sa maksimalnih 29 i minimalnih oko 26 stepeni Celzijusa. Tokom oktobra su primetne nešto niže temperature i kreću se u rasponu od 22 do 27°C.

Temperatura mora Kušadasi

Kada je u pitanju Kušadasi juni mesec nudi prosečne temperature mora od oko 23 stepena. Zapravo se kreću između 21 i oko 24 °C tokom tog meseca. Za par stepeni su više temperature mora u julu, kao i avgustu, te se kreću u rasponu od 24 do 27 stepeni Celzijusove skale.

Septembar u Kušadasiju je takođe prijatan, jer su prosečne temperature mora oko 25 stepeni, a tokom oktobra se kreću od oko 20 do oko 25°C, sa prosečnom temperaturom od 22 stepena.

Temperature mora Antalija Turska

Oko 25°C je prosečna temperatura mora u Antaliji tokom juna, a u julu je za oko tri stepena viša u proseku, s tim što se kreće u rapsonu od 26 do 30 stepeni.

Avgust u Antaliji je i više nego prijatan, da ne kažemo topao, što potvrđuje i prosečna temperatura mora od oko 29 stepeni, sa minimalnih oko 28 i maksimalnih oko 30°C.

Za oko dva stepena je niža prosečna temperatura mora u septembru, dok se tokom oktobra kreće u rasponu id 22 do 27 stepeni, s tim da je oko 25°C prosečna temperatura mora u Antaliji u oktobru.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *