TOP 10: Najbolje turske serije 2023. godine

Podeli

Lista TOP 10 turskih serija tokom 2023. godine je tu.

Turske serije su i u toku ove, 2023. godine držale čvrsto prikovane milione gledalaca kraj malih ekrana. Ispričane su nove romanse, istorijske priče, drame i živopisne komedije na način koji ne samo da zabavlja, već je, kao uvek predstavljao i moralne vrednosti publici.

Najbolje turske serije 2023 top 10
Pixabay: nofrickinname

Tokom 2023. godine, turska filmska industrija je lansirala više desetina serija sa nadom da će neke od njih nadmašiti po gledanosti seriju Vodomar, koja je i u drugoj sezoni nastavila da ruši rekorde gledanosti. Iako je zabeležen blagi pad u gledanosti tokom nekoliko epizoda, to je bilo zanemarljivo u poređenju sa rezultatima drugih serija.

Kada pričamo o turskim serijama 2023. svakako treba pomenuti i seriju Presuda, koja je počela sa prikazivanjem sad već davne 2021. godine, a ove je ponela Emmy nagradu za najbolju igranu seriju van engleskog govornog područja.

No bez obzira na to, tokom 2023. godine gledali smo početke nekih novih serija, među kojim se kriju i apsolutni favoriti koji će sigurno ući u najgledanije turske serije ikada.

Najgledanije turske serije tokom 2023. godine

10. Ako puno voliš

Ako puno voliš je ovogodišnja kratka letnja turska serija, koja nam je držala osmeh na licu dok smo pratili divnu romansu.

Serija Ako puno voliš prati mladog, tvrdoglavog, pametnog i bogatog Ateša Aladžu, koji, nakon sukoba sa ocem, napušta dom i postaje uspešan u IT svetu stvaranjem aplikacije. Nakon očeve smrti, Ateš se suočava sa testamentom koji postavlja uslove za preuzimanje porodične firme – brigu o troje dece iz prvog braka. Odbijajući da prihvati te uslove, njegov život se menja kada upozna Lejlu, koja je deo grupe prevaranata specijalizovanih za „lažne brakove“. Njihov susret pokreće niz neočekivanih događaja dok se Ateš i Lejla pokušavaju razumeti i otkriti šta je zaista važno u njihovim životima. Serija prikazuje njihov dinamičan odnos i obećava gledaocima intrigantnu priču o ljubavi i neočekivanim obrtima.

9. Drugi čovek

Turska serija Drugi čovek u kojoj glavne uloge tumače Hand Erčel i Burak Deniz, jedan od omiljenih TV parova sa malih ekrana.

Serija prati priču državne tužiteljke Lejle i novinara Kenana Ozturka čije se sudbine isprepliću nakon što Lejla napusti svoj rodni grad i stigne u Istanbul. Nakon ubistva filantropskog poslovnog čoveka u gradskoj šumi, Lejla otkriva svoj istraživački duh, dok Kenan, skriven iza novinara, krije svoj pravi identitet hladnokrvnog ubice Dogan. Njihova želja za istinom, jer Kenan nije svestan svog bipolarnog lika Dogana, ih povezuje i uvodi u vrtlog neočekivanih događaja, dok se njihovi putevi prepliću u potrazi za istinom, otkrivajući složen triler prožet dubokim emocijama.

8. Sakrij me

Sakla Beni odnosno na srpskom Sakrij me, je turska serija koja priča o drugarstvu pod pristiskom i opraštanju svom „zlostavljaču“.

Serija prati priču Metea i Naz, članove moćnih i bogatih porodica, čiji su životi ispunjeni luksuzom i privilegijama. Mete, sklon menjanju žena i Naz, bahata naslednica, od malena znaju da će završiti zajedno, jer to je želja njihovih porodica, pa i njihova. Međutim, Naz želi da Mete bude neizmerno zaljubljen u nju, što se ne događa. U međuvremenu, Indžile, Nazina kućna pomoćnica i najbolja prijateljica, koju konstantno Nazi maltretira, ima neočekivani susret sa Meteom. Susret se dešava na dan njegove veridbe sa Naz i to zauvek menja odnos među njima. Mete shvata da je zaljubljen u Indžile… Serija istražuje jedinstven odnos između prijateljstva, ljubavi i destruktivnog ponašanja unutar ove bogate i moćne porodice.

7. Zlatni kavez

Turska serija Zlatni kavez, u originalu Altin Kafes, počela je sa prikazivanjem krajem 2023. godine, ali i pored kratkog vremena prikazivanja naspram drugih serija, možemo reći da će postati apsolutni hit. Pre svega zbog dobre priče i glume.

Serija prati život moćne turske porodice Bejoglu, fokusirajući se na mladog Onura, veštog i uspešnog poslovnog čoveka unutar te porodice. Onur, poznat kao zavodnik, pokušava da održi svoj poslovni status dok se suočava sa unutrašnjim pritiscima porodičnih očekivanja.

Porodična dinamika duboko je ispunjena rivalstvom i skrivenim tajnama, a sve se menja dolaskom Zejnep, poštene učiteljice koja se zaljubljuje u Onura. Iako njihova veza ne počinje kao tipična romantična priča, serija istražuje da li će ljubav oživeti kada se Onur suoči sa poštenom Zejnap. Pored toga, serija otkriva i misterije drugih likova, donoseći intrigantne zaplete identiteta i motivacija unutar porodice Bejoglu. Ova serija obećava emocionalno nabijenu dramu uz misteriozne i zanimljive zaplete.

Pogledajte najavu serije.

6. Divlji

Turska serija Divlji duboko istražuje potresnu životnu priču Alija, koji kao četvorogodišnji dečak biva kidnapovan i prisiljen da odrasta na ulici. Sada poznat kao Jaman, on nalazi svoj „porodični“ dom među drugom napuštenom decom, zajedno gradeći dom dok se bore sa traumama iz prošlosti.

Njihova glavna briga fokusirana je na Umuta, člana njihove „porodice,“ koji je osuđen na život u invalidskim kolicima. Nadu za Umuta predstavlja poseta jednog doktora Turskoj, što tera Alija, odnosno Jamana, da se suoči sa dvoje mladih ljudi čije sudbine duboko prožimaju njegovu prošlost. Nakon dugih 17 godina, Jaman, nekadašnji kidnapovani Ali, napokon se vraća kući, što postavlja temelje za niz neočekivanih događaja i emotivnih preokreta.

5. Zovem se Farah

Zovem se Farah, odnosno Adim Farah, jedan je od turskih serijskih hitova, koji je svojom originalnom pričom privukao milione gledalaca.

Serija prati život Farah, imigrantkinje iz Irana, koja je sa svojim bolesnim sinom pobegla iz domovine u Tursku. Kada postane nenamerno svedok ubistva, njen život se neočekivano ukršta sa Tahirom Lekesizom, poznatim mafijašem. Tahir, čiji život takođe prolazi kroz promene, ulazi u njen svet samohrane majke, što izaziva duboke transformacije u njihovim životima. Ova serija istražuje njihove sudbine, dok se susreću sa prošlošću, izazovima i neočekivanim vezama koje ih povezuju.
Glavni glumci serije su Engin Akjurek i Demet Ozdemir.

4. Safir

Turska serija Safir čija se radnja dešava u prelepoj Kapadokiji je ona čije se epizode čekaju ponedeljkom uveče. Prati živote tri brata – Jamana, Ateša i Okana – i njihove izazove u porodičnom domu u okrugu Ugrup Nevešehir.

Ateš se vraća kući nakon dugo vremena i suočava se sa dedinom odlukom da preuzme vođenje porodične kompanije. Jaman, koji je bio očekivan izbor za tu ulogu, nije oduševljen tom idejom, dok je Okan relativno nezainteresovan za situaciju. U međuvremenu, tajne ljubavi, porodični sukobi i manipulacije dolaze do izražaja, posebno kada Jaman bude ucenjen da se oženi devojkom koju ne voli, a Ateš donosi odluku koja menja dinamiku porodice, jer ženi ljubav svog brata, ni ne znajući to. Serija istražuje kompleksnost ljudskih odnosa, moralnih dilema i porodičnih vrednosti kroz sukob moći, tajni i odluka koje postavljaju pitanja o iskrenosti, ljubavi i ambicijama.

Pogledajte najavu serije.

3. Krojač

Turska serija Krojač (Terzi), nije tipična melodrama. To je je Netflix-ova serija i bukvalno je zaludela svet. U skoro svim zemljama gde Netflix pruža usluge, serija je bila u mesecu prikazivanja među TOP 10 gledanih.

Serija prati priču dva najbolja prijatelja, Pejama i Dimitrija, čije dobrostojeće porodice se međusobno poznaju. Pejam sebe naziva Krojačem, ističući vrednosti prošlih vremena koje je naučio od porodice, dok Dimitri voli da bude u centru pažnje zbog svog posla i statusa. Obojica kriju svoje tajne – Pejam se brine o umno bolesnom ocu, dok Dimitri skriva tamne strane svog karaktera.

Dimitri se sprema za venčanje, a Pejam mu pravi odelo i korekcije na venčanici bez da vidi nevestu, poštujući tradiciju da nijedan muškarac ne sme videti nevestu u venčanici pre svadbe. Međutim, situacija se zakomplikuje kada se Esvet, Dimitrijeva buduća supruga, prijavi kod Pejama za posao negovateljice umno bolesnih osoba, predstavljajući se kao Firuze.

Serija istražuje dinamiku između prijateljstva, tajni i laži, ispituje tajne živote likova, obećavajući gledaocima neizvesnost i uzbuđenje kroz niz događaja i misterija.

2. Porodica

Turski Sopranovi, odnosno TV serija Porodica, u originalu Aile, je kriminalna drama koju svako ko počne da gleda, bez sumnje zavoli.

Porodica prati priču Aslana, vlasnika luke i noćnog kula iz ugledne porodice Sojkan, i Devin, psihologa. Aslan je tajanstven i ne voli uplitanje drugih u svoj život, dok je Devin posvećena svojoj karijeri i voli svoju buntovnu sestru. Njihov slučajni susret na letu za Istanbul će im promeniti živote. Aslanova majka, koja obožava svog sina i smatra da on samo nju treba da voli i da obavlja poslove za svoju porodicu, angažuje osobu da prati Aslana i Devi nakon njihovog izlaska. Njoj se naravno ne sviđa nijedna devojka njenog sina, a pogotova ova koja i te kako ima svoje stavove. Devinin dolazak na porodičnu večeru pravi ogromne pormene u konceptu Aslanove porodice Sojkan. Turska serija Porodica istražuje moralne vrednosti i porodične dinamike iz psihološke perspektive.

1. Šerbet od brusnice

Šerbet od brusnice ili Čaj od brusnice, u originalu Kızılcık Şerbeti, je serija za koju se već sad smatra da će postati klasik turskog televizijskog programa.

Serija Šerbet od brusnice prati život Kivildžim, samohrane majke dve ćerke, Doge i Čimen, a sa njima živi i njena majka. Kao direktorka škole, Kivildžim je moderna i nezavisna žena, koja teži tome da obezbedi obrazovanje i uspeh svojim ćerkama.

Međutim, život joj se drastično menja kada sazna da je starija ćerka, Doga, trudna sa svojim dečkom Fatihom, čija porodica je konzervativna. Dok Doga i Fatih planiraju venčanje, njihove različite porodične vrednosti stvaraju napetost između njihovih svetova. Kivildžim se protivi braku, jer smatra da njihove razlike neće doprineti sreći njene ćerke. Sa druge strane, konzervativna porodica Fatiha želi da se održi tradicionalni način života. Kroz sukob između modernih i tradicionalnih vrednosti, serija nas stavlja u veliku dilemu šta je moralnije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *